ON JE NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU I IMA PET DRAGOCJENIH SAVJETA

Najsretniji čovjek na svijetu Matje Rikar otišao je kao mladi naučnik, s 26 godina, na Himalaje, postao budistički sveštenik i posljednjih 50 godina proveo podučavajući ljude pronalaženju sreće.

Čak je i nauka, tačnije istraživanje Univerziteta u Viskonsinu, dokazala da je Rikar najsrećniji čovjek na svijetu.Njegova moć kontrole uma je zapanjujuća, a nivo gama zraka (povezanih sa svjesnošću, pažnjom, učenjem i pamćenjem) koje njegov mozak proizvodi, nikada ranije nije zabilježen.

– Sreća je vještina koju treba učiti – kaže Rikar, koji je podijelio pet jednostavnih saveta u vezi sa time kako biti sretan:

– Ne brinite ni za šta. Ako naiđete na neke poteškoće i probleme i ako za to postoji rješenje, uradite to. Ako ne postoji rješenje, nema smisla brinuti se jer problem na taj način postaje sve veći. Opustite se. I razmislite koje biste druge korisne stvari mogli da radite. Pronađite neki drugi put.

Vježbajte sretan život

– Postoje mnogi fundamentalni ljudski kvaliteti koji su izuzetno važni za srećan, ispunjen život i funkcionisanje na optimalan način, poput brižnosti, ljubavi, dobrote, unutrašnje slobode i unutrašnjeg mira. Te karakteristike ne možete da poboljšate bez vježbanja, a za vježbanje je potrebno vrijeme.

Pronađite svoju strast

-Kada sam imao 20 godina, bio sam zbunjen tražeći vještinu kojom bih mogao da se bavim i koja bi mojem životu dala smisao. U jednom trenutku morate da se zapitate ‘šta je to što je zaista, zaista važno’. Grčki pjesnik Aristofan rekao je da obrazovanje nije samo punjenje vaze, nego i paljenje plamena. I taj plamen životu daje smisao. I taj plamen nije uvijek tamo gdje mislite da bi mogao ad bude. Postoji neko područje, vještina koja će vas ispuniti i inspirisati. Tražite to i učinite ono što je potrebno da biste postigli željeno.

Želite sreću svakom

– Budite altruista i poželite da svaki čovjek na svijetu pronađe sreću. Zašto biste ikoga isključili? Željeti nekome sreću ne znači da želite da radi loše stvari, laže ili maltretira druge jer to nikome ne donosi sreću. To znači da želite da ljudi budu saosjećajni i oslobođeni patnje, ljutnje, arogancije, narcizma. Altruizam znači željeti samo dobro u ljudima.

Pomažite drugima

– Gdje god odem, idem sa ciljem da nekome pomognem. Zašto bih inače bilo gdje išao i putovao? Savršeno mi je dobro tamo gdje živim, na Himalajima. Kad god siđem sa Himalaja, želim nekome ad pomognem. Inače bi svaki odlazak od kuće bio gubitak vremena, prenosi Noizz.rs.