Olgica Božinović (42), iz Kruševca: SOK OD CELERA MI JE IZLIJEČIO ANKSIOZNOST I VRATIO OSMIJEH NA LICE

  Za celerov sok sam saznala od našeg tenisera Novaka Đokovića čija je ovo rutina već godinama. Promijenila sam i ishranu. Izbacila masnu hranu, prerađevine, mliječne proizvode, uvela puno voća, povrća cijeđenih sokova, salata. Moj život je počeo da se drastično mijenja.

Da zdrave prehrambene odluke mogu iz korijena da nam promijene život možda najbolje dokazuje priča Olgice Božinović iz Kruševca. Po zanimanju inženjer tehnologije, i savjetnica za ishranu i suplementaciju, ova mama trojice dječaka svakodnevno radi na promociji zdravih stilova života, te je jedan od najaktivnijih promotera ispijanja celerovog soka na ovim prostorima.

Doživjela je, kako kaže, lični preporod od kada je u redovnu ishranu uvela zeleni sok koji je postao popularan i zahvaljujući prvom reketu svijeta, Novaku Đokoviću. Olgica ističe da joj je celer pomogao da se riješi anksioznosti, migrene, depresije i brojnih drugih tegoba koje muče sve veći broj ljudi.

Ljekari su mi govorili da umišljam

Olgica kaže da joj je nakon svakog porođaja zdravstveno stanje bivalo sve gore. Učestale migrene, glavobolje, sezonska depresija, panični napadi, bili su njena svakodnevnica.

  • Nakon trećeg porođaja pojavila se i vrtoglavica koja mi je bukvalno zagorčala život. Prošla sam na desetine ljekara koji nisu mogli da nađu uzrok, svi su govorili da umišljam, jer su rezultati bili uredni.
  • Ispostavilo se da su doktori prepisivali lijekove za smirenje, a ja sam imala otpor od ispijanja istih jer sam znala da ja moram da pronađem uzrok svojih problema i da probam sistemski da pristupim svom izliječenju. Tu nastaju drastične promjene u mojoj ishrani, pogledu na svijet – priča nam Olgica.

Nažalost, klasična medicina nije imala lijek za njene tegobe. Ni lijek, ni pravu dijagnozu.

  • Ono što sam kasnije saznala je da je moje tijelo bilo puno teških metala, koji su izazivali panične napade i anksioznost. Kada sam očistila tijelo od toksina, simptom po simptom počeli su da se gube.
  • Najviše mi je pomogao sok od celera, a odmah nakon toga pila sam smuti za izbacivanje teških metala. Sastojci smutija su bile banana, divlje borovnice, korijender, prah soka ječmene trave, spirulina i atlantske alge. Bilo mi je važno da sve što sam koristila bude potpuno prirodno – objašnjava Olgica.

Čudesna biljka

Za celerov sok naša sagovornica je saznala od najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića koji već godinama pije ovaj ljekoviti napitak. Istraživajući ovu temu, prije četiri godine izbacila je masnu hranu, prerađevine, mliječne proizvode, a u ishranu uvela puno voća, povrća, cijeđenih sokova, salata…

  • Moj život je počeo drastično da se mijenja. Poboljšanje sam osjetila već poslije petnaest dana konzumiranja. Osjetila sam nalet energije, kilogrami su počeli da se tope, kasnije sam shvatila da se i jetra polako vraća u normalu. Sok od celera sadrži grupisane natrijumove soli koje obnavljaju neurotransmitere u mozgu, također ove soli temeljno čiste jetru, a jetra je odgovorna za preko 2000 funkcija u našem tijelu, i ona je jedan od najvažnijih organa. Kada jetra funkcioniše dobro, organizam je u balansu. Jetra se začepi toksinima oko 40-te godine i tada počinju problemi sa zdravljem.
  • Celerov sok je zaista spasio moje zdravlje. Od tada su svi moji prijatelji i rodbina primijetili kod mene promjene, dobijala sam komplimente za izgled, a ja sam svima davala preporuke da i oni počnu da konzumiraju sok – kaže Olgica.

Zdrava i puna energije

Olgicine zdravstvene tegobe danas su stvar prošlosti, sve prvenstveno zahvaljujući soku od celera, a zatim i drugim promjenana koje je uvela u svoj plan ishrane.

  • Prvo sam uvela voćni doručak. Važno je da tokom jutra ne opterećujemo organizam masnoćama, proteinima, već da glukozom i fruktozom iz voća nahranimo našu jetru i sve ostale organe.
  • Prije voćnog doručka obavezna je limunada sa medom i celerov sok. Zdrava hrana postala je moj život. Puna sam energije i uz troje djece živim jedan dinamičan život.
  • U međuvremenu sam počela da radim sa klijentima, da sastavljam jelovnike i da pomažem ljudima da dostignu optimalno zdravlje. Pokazujem im pravi put, a onda oni samostalno tim istim putem koračaju. Velika je sreća kada pomognete drugom čovjeku da izliječi neki simptom ili dugogodišnji zdravstveni problem.

 

  • Uz promjenu ishrane, mijenja se i pogled na svijet. Osmijeh vam je na licu, osjećate se zadovoljno, poletno, imate porvi da pomažete ljudima, razumijete ljudske strahove, opraštate ljudima, a samim tim i sebi uspijevate da oprostite greške i ulazite u jedan sasvim drugačiji svijet.
  • Ponosna sam što sam se izborila za svoje zdravlje- zaključuje na kraju Olgica Božinović.

 

 Olgicin recept zdravlja

U blender izblendajte 2 limuna, kašičicu kurkume, pola kg meda od bagrema i đumbir veličine palca. Blenda se da se dobije tečni eliksir koji pije cijela moja porodica tri puta dnevno. Đumbir je fantastičan za podizanje imuniteta. Priroda je sama po sebi ljekovita, naš organizam je inteligentan, samo je potrebno dati mu odgovarajuće gorivo.

 TV ne gledamo, a loše vijesti zaobilazimo u širokom luku

Na pitanje kako sebe i porodicu štiti od virusa koji haraju u posljednje vrijeme Olgica ima nekoliko savjeta koje bi svako od nas trebao da uzme u obzir ako nam je bitno fizičko, ali i psihičko zdravlje.

  • Koristimo suplemente, najčešće tečni Zn sulfat, koji je jedan od važnih faktora našeg imuniteta, puno đumbira, meda, čaja od majčine dušice koji je također i antivirusni čaj, djeca ga obožavaju.
  • Također, vedar duh, smijeh, druženje sa kvalitetnim ljudima, masaže, meditacija… sve to skupa utiče na naš imunitet. Sve uglavnom pripremam svježe sa akcentom na to da je voće i povrće najviše zastupljeno.
  • Djecu sam naučila da jedu voće i oni su sada pravi mali zdravi klinci, puni energije. Često smo u prirodi, uskoro se selimo na selo da podignemo kvalitetu života na jedan viši nivo, na čistom vazduhu, imaćemo svoje permakulturne baste, radićemo na edukaciji djece o ljekovitom bilju, zdravoj hrani. Ne gledamo TV, loše vijesti zaobilazimo u širokom luku. To je recept – kađe Olgica.

Tanjir bogat voćem i povrćem

Opisujući dnevni meni kojeg se pridržava tokom perioda korištenja soka od celera, Olgica navodi da je postala pravi ekspert u kuhinji za malo drugačije jelovnike.

  • Jutro najčešće počinjem sa ovsenom kašom sa bananom, uz sjeckani ananas i hurme. Zatim, nakon 2.5h slijedi potaž od povrća. Ručak je neki specijalitet sa krompirom uz minimalno maslonovog ulja. Večera je grilovan šampinjon ili salata sa braon salatnim pasuljem.
  • Pijem dosta cijeđenih sokova tokom dana da bih hidrirala tijelo i razrijedila krv, jer gusta krv je dobra podloga za viruse i bakterije – objašnjava Olgica.

 Zašto jesti celer svaki dan

Celer je jedna od namirnica s kojima gotovo svakodnevno kuhamo. Neizostavan je u salatama, supama i varivima. Ali, jeste li znali za šta je sve on koristan kada je zdravlje u pitanju?

  1. Borac za mršavu liniju

Stabljika celera je u većini slučajeva sastavljena od 83 posto vode i zdrave količine vlakana. Energetska vrijednost 100 grama celera je mala – iznosi 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69 posto proteina, 2,97 posto ugljikohidrata i 0,17 posto masti. Stabljika celera se često konzumira sirova kao grickalica jer, kako kažu neki, žvakanjem se troši više kalorija nego što ga ima sama stabljika. Veliki postotak vode čini celer idealnom ljetnom namirnicom kojom možete tijelu osigurati dovoljno tekućine, a kako je “siromašan” kalorijama, prikladan je za sve koji žele istopiti suvišne kilograme.

  1. Snizite pritisak

Ovo svestrano povrće sadrži aktivne tvari koje prirodnim putem opuštaju mišiće u stijenkama arterija i oko njih. One također snižavaju krvni pritisak i jačaju zdravlje krvožilnog sistema smanjivanjem hormona stresa.

  1. Smirite nervni sistem

Celer sadrži znatne količine magnezija, kalija i kalcija. Dobrotvoran učinak tih minerala služi za smirivanje nervnog sistema. Čak je i Hipokrat propisivao sok stabljike celera pacijentima oboljelima od živčane napetosti.

  1. Štiti od leukemije

Holandski istraživači Sveučilišta u Groningenu tvrde kako jedna od sastavnica namirnica kao što su peršun i celer može pobijediti rak krvi – leukemiju! Ispitivanja su pokazala kako je flavonoid u pitanju, apigenin, zaustavio rast dvije vrste stanica koje se javljaju kod leukemije.

  1. Pomoć kod bubrežnih kamenaca

Celer je izvrstan diuretik. Kalij i natrij koji sadrži pomažu u regulaciji tjelesne tekućine, a osim toga stimuliše proizvodnju urina. Pravilno usmjerava bubrežne funkcije, a uklanjajući toksine sprječava nastanak kamenca.

  1. Protuupalna svojstva

Celer se preporučuje osobama koje pate od artritisa, reume i gihta. Njegova protuupalna svojstva koja se nalaze u sjemenu pomažu u smanjenju otoka i boli oko zglobova, a oslobodit će vas i grčeva u mišićima.

  1. Osvježava dah

Grickanje celera može ukloniti neugodan dah iz usta. Njegova hrskava struktura povećava količinu sline u ustima i na taj način uklanja zadah. Također, ako dugo vremena gladujete (pripazite, za zdravlje i vitalnost stručnjaci preporučuju više manjih obroka umjesto dva-tri veća obroka dnevno), sakupit će se poveća količina želučane kiseline i to će sigurno osjetiti ljudi u vašoj blizini.