OLAKŠAJTE SEBI: OVO SU TRIKOVI ZA JEDNOSTAVNO, LJETNO KUHANJE

Toplotni talas se nastavlja i mnogi traže najbolja rješenja da što lakše podnesu visoke temperature.

Možda posljednje što želite jeste kuhati i dodatno zagrijavati prostor.

Ako ne budete mogli jesti sve obroke u restoranima, moraćete kuhati, a uključivanje rerne znači zagrijavanje cijele kuhinje. Međutim, svi želimo jesti ukusne i kuhane obroke.

Evo nekoliko savjeta za jednostavno, lagano ljetno kuhanje koje će vam pojednostaviti život.

Predjelo bez rerne i ringle

Ko kaže da za pripremanje obroka morate uključivati rernu ili ringlu? Okruženi smo sezonskim voćem i povrćem pa to treba iskoristiti. Bazirajte ljetne obroke na raznim salatama, hladnim supama i svježim, sirovim jelima.

Desert bez pečenja

Budući da salate, supe i predjela možemo pripremiti bez toplote, učinimo isto i za deserte. Možete praviti kolačiće, pite i poslastice bez ikakvog približavanja pećnici.

Jagode s gotovim šlagom, voćna salata, torta bez pečenja, frapei i smutiji – to su sve slastice kojim nećete povećati temperaturu u domu.

Lagani obroci

Čak i ako vam ne smeta kuhanje tokom ljeta, ne želite se osjećati opterećeno teškim obrocima. Pripremite lakše verzije uobičajenih jela. Dodajte puno povrća u jela s tjesteninom ili rižom kako biste smanjili količinu škroba. Napravite rižu sa špinatom, paprike punjene sirom ili rezance od tikvica.

Napravite sendviče bez hljeba tako što ćete koristiti krekere ili dvopek, a sendviče napunite svježim povrćem poput zelene salate, paprike, paradajza i luka.

Pojednostavite pripremu obroka

Puno je prečica i strategija koje mogu olakšati ljetno kuhanje. Postupak kuhanja olakšajte tako što ćete kupiti već narezano povrće ili polupripremljena jela koja ćete brzo završiti i skratiti vrijeme provedeno u kuhinji. Možete isprobati skuhani tofu, unaprijed izrezane proizvode i bilo šta drugo što vas zanima.

Pripremite svoje namirnice čim ih donesete u kuću, a oguljene isjeckane sastojke držite u vrećicama u frižideru. Kad dođe vrijeme za kuhanje, pola posla već će biti gotovo.

Kuhajte obrok za više dana

Ako se ipak odlučite kuhati obrok, napravite veću porciju koju ćete moći jesti više dana te ćete tako izbjeći svakodnevno kuhanje. Ako palite pećnicu da napravite ručak, ispecite dva ili tri jela odjednom. Spremite sve što danas ne jedete u frižider.

Kuhajte na otvorenom

Ukoliko imate mogućnost kuhati u bašti, to će biti idealno rješenje. Zapalite roštilj i napravite nevjerovatno povrće s grilla, veganske pljeskavice i kobasice, pa čak i picu s roštilja. Ako nemate dvorište, a imate balkon, pripremite obrok na stolnom roštilju na balkonu.

error: Content is protected !!