Okrijepite tijelo, zagrijte dušu: NAJUKUSNIJE KREM ČORBICE!

Najbolja stvar kod krem čorbica je što su veoma brzo gotove i za pripremu vam ne treba vječnost

Krem supa od pečuraka
Potrebno je: 700 grama pečuraka; 40 grama suhih pečuraka; 1 glavica luka, 3 čehne bijelog luka, 1 krompir, 1 praziluk, majčina dušica, so, biber, malo masti ili ulja, malo vode.

Propržite luk, praziluk i beli luk. Dodajte pečurke i krompir. Nalijte vodu pa kuhajte. Kada se sve skuha – izmiksajte. Dodajte so, biber i majčinu dušicu (najbolje svježu). Prokuhajte još malo i poslužite.

Krem čorba do paradajza
Potrebno: 1 glavica crnog luka, 2 čehne bijelog luka, 2 mrkve, 2 krompira, 500 ml soka od paradajza, malo vode, so i biber, svjež peršun, mala kašičica šećera.

Na malo ulja prodinstajte luk i mrkvu, a zatim dodajte krompir i malo vode. Pustite sve da se lijepo skuha, a nakon 20-ak minuta štapnim mikserom sameljite smjesu. Dodajte so i biber, ali i sok od paradajza, pa ostavite da provri. Dodajte kašičicu šećera, i svjež peršun, sitno isjeckan. Pustite da provri još malo i isključite. Poslužite sa kašikom kisele pavlake i kockicama suhog hljeba.

Krem čorba od tikvica
Potrebno: 2 tikvice, 3 krompira, so, biber, voda i mlijeko, veza svježe mirođije.

Tikvice i krompir očistite i skujhajte. Skuhano izmiksajte pa dodajte mlijeko i začine. Kuhajte dok mlijeko provri pa dodajte i svježu mirođiju, što sitnije sjeckanu i ostavite da još malo vri. Sklonite sa ringle i služite sa kašikom kisele pavlake.

Krem čorba od karfiola
Potrebno je: 1 glavica karfiola, 1 praziluk, 2 čehne bijelog luka, 1 kašičica kurkume, 1 kašičica soli, 1 kašičica bibera, mlijeko.

Na malo ulja praziluk propržite i bijeli luk, pa dodajte karfiol. Nalijte mlijeko i pustite da se sve skuha. Štapnim mikesrom sve izmiksajte, dodajte začine. Kuhajte još 5 minuta i sklonite sa ringle.

Krem čorba od koprive (a može i blitva)
Potrebno: 1 glavica luka, 2 čehne bijelog luka, vrhovi koprive ili blitva po želji (mi stavimo 2 veze blitve, ili 20-ak vrhova koprive), 2 šake riže

Luk i bijeli luk propržite na ulju. Dodajte svježu blitvu ili svježu koprivu i malo prodinstajte. Dodajte vodu i začine pa ostavite da se sve skuha. Smiksajte sve štapnim mikserom. U čorbu koja vri, dodajte 2 šake oprane riže pa ostavite da se skuha još 10 minuta.

Pileća krem čorba
Potrebno je: 2 pileća bataka sa karabatakom, 1 glavica luka, 2 čehne bijelog luka, 1 mrkva, 1 paškanat. Malo ulja i soli, kao i bibera. Mlijeko i pavlaka za kuhanje.

Povrće isjeckati sitno i staviti na malo ulja da se dinsta. Dodati meso i naliti vodu pa pustiti da se kuha. Kada voda skoro pa ispari, povrće izmiksajte štapnim mikserom, a potom očistitie meso pa i njega izmiksajte. Uklonite kožicu sa mesa. Vratite sve u šerpu pa dodajte mlijeko i pavlaku za kuhanje, kao i začine. Pred kraj kuhanja dodajte svjež peršun.

Turska krem čorba od sočiva
Potrebno je: 1 šolja crvenog sočiva, 1 mrkva; 1 luk; 1 krompir; 1 čehna bijelog luka; 1 kašika paradajz pirea; so, biber, suha začinska paprika, suha nana.

Luk, mrkvu i krompir pržite na malo ulja. Kad se malo uprži dodajte i kašiku paradajz pirea, oprano sočivo i začinsku papriku. Propržite sve još malo pa dodajte toplu vodu. Kada se čorba skuha, izmiksajte je štapnim mikserom, dodajte so, biber, još suhe začinske paprike i suhe nane.

 

 

Komentari

komentara