Ojačajte nokte prirodnim putem

Neke žene mogu uzgojiti duge nokte, druge ne. Ako spadate u drugu skupinu, ne inzistirajte na dugim noktima, već ih radije držite kratkima. Tako će manje pucati kada narastu. Lako je posegnuti za geliranjem ili trajnim lakom, ali ispod te fasade uvijek će se naći loši i raspucali nokti ako ne vodite pravilnu brigu oko njih.

No, kako dobro znamo da su lijepi i čvrsti nokti ideal svih žena, donosimo vam prirodne savjete kako ih ojačati, pogotovo sada kad nam dolaze hladni dani pa će non-stop biti na udaru hladnoće i vjetra.


1. Jedite zdravo i pijte puno vode

Kao u slučaju svih ostalih prirodnih beauty savjeta, i ova priča počinje s: Jedite zdravo! Nije bitno samo što nanosimo izvana, nego i iznutra. Tako je za zdravlje noktiju posebno bitan keratin – protein koji osigurava njihovu čvrstoću, a naći ćete ga u jajima, ribi, bademima, chia sjemenkama, lisnatom zelenom povrću, zobenim pahuljicama i orasima. Što se tiče vode, dovoljna hidratacija ključ je svega – dobre linije, prekrasne kose i lijepog tena. Isto je i s noktima, i oni će vam biti zahvalni na onih 6 čaša vode koje je dobro popiti dnevno.

2. Pripazite na vanjske utjecaje

Pritom ne mislimo samo na to da ako je vani minus obučete rukavice, nego i da se klonite radnji u kojima bi mogli oštetiti nokte. Ne mijenjajte noktima ključeve od stana, a isto vrijedi i za otvaranje konzervi pa i za vodu te sredstva za čišćenje. Stoga, ako perete kupaonu ili suđe, obucite zaštitne rukavice.

3. Ne puštajte kremu za ruke iz ruku

Uvijek je dobro imati kremu za ruke u torbi kada ste izvan kuće, a dok ste kod kuće neka vam stoji na radnom stolu ili negdje gdje će vas podsjetiti da tu i tamo tokom dana namažete svoje ispucale ruke i nokte.

4.Ne inzistirajte na dugim noktima i ne lakirajte ih non-stop

Ako kratke nokte nalakirate crvenim lakom ili bilo kojom tamnom nijansom, izgledat će sofisticiranije i od onih dugih. No, izbjegavajte često nanošenje lakova jer su puni kemikalija. Ako pak ne možete bez laka, neka to bude onaj prozirni, koji učvršćuje.

5. Pravilno njegujte svoje nokte

Poslužite se s nekoliko proizvoda. To su prvenstveno ulja koja će spriječili listanje i suhe nokte. Možete koristiti posebna ulja s aplikatorom koja možete kupiti u raznim drogerijama, no dobro će biti i maslinovo. U drogerijama možete kupiti i olovke za njegu noktiju, koje su najbrži i jednostavniji način za njegovanje noktiju, a mogu i zamijeniti ulje. I konačno kada skidate lak, nemojte koristiti odstranjivač laka na bazi acetona. On jako isušuju nokte. Posegnite za uljnim odstranjivačem, a ako vam se nokti baš jako listaju, izbjegavajte rašpicu i nokte režite škaricama ili grickalicom. Rašpanje će samo pridonijeti listanju.