Ojačajte imunitet pred promjenu godišnjih doba: Pijte zeleni sok od spelte

Zeleni sok od žita sadrži veliki broj izuzetno vrijednih materija koje su od ključnog značaja za očuvanje našeg zdravlja i sprječavanje pojava lakših i težih oboljenja, kao i liječenje tih istih oboljenja.

Piše: Dušica Ranđelović, certifikovani maser-terapeut, stručnjak na polju celulita i anticelulitnih tretmana. FB @anticelulit masaže;
Instagram: dr_anticelulit_koncept
tel: + 38166 9492 966

Prvi značajni rezultati upotrebe zelenog soka od spelte (ili kako ga neki zovu zeleni sok od mlade pšenice) mogu se očekivati nakon 10 do 12 dana upotrebe. Ti rezultati vezani su za poboljšanje vašeg opšteg fizičkog i psihičkog stanja: osjećate se fizički jače, smireniji ste, manje se zamarate, imate bolju koncentraciju, jači voljni momenat u radu.

Već nakon mjesec dana upotrebe zaleđenog zelenog soka od žita možete očekivati i odlične rezultate u regulaciji vaše krvne slike i dodatno poboljšanje opšteg stanja organizma.

Zeleni sok od žita sadrži veliki broj izuzetno vrijednih materija koje su od ključnog značaja za očuvanje našeg zdravlja i sprječavanje pojava lakših i težih oboljenja, kao i liječenje tih istih oboljenja. Izdvojićemo samo neke:

Minerali

Bjelančevine

Esencijalne aminokiseline

Vitamini A, C, E i K

Vitamini B grupe (B1, B5 i B12, B17)

Enzimi (više stotina)

Hlorofil.

Posebno treba naglasiti prisustvo vitamina B17 čiji nedostatak u organizmu može dovesti do pojave malignih oboljenja. Ovaj vitamin uništava ćelije raka pa se koristi i za liječenje ove bolesti, ali i u preventivne svrhe kako se bolest ne bi pojavila. Gotovo da nema stanja ili bolesti gdje sok od spelte ne pomaže a presudnu ulogu tu igra hlorofil.

Zelena krv

Hlorofil se nalazi u biljkama, a ima ga u velikim količinama i u ovom napitku. Čuvanje soka u zaleđenom stanju jeste posljedica namjere da se očuva hlorofil u nepromijenjenom obliku i količini. Hemoglobin u ljudskoj krvi ima sličnu molekularnu strukturu kao hlorofil koji nalazimo u biljkama. Zahvaljujući hemoglobinu ljudski organizam se snabdijeva kiseonikom, a istu ulogu ima i hlorofil kod biljaka. Zbog toga ga mnogi nazivaju tečnim kiseonikom ili zelenom krvlju. Veoma uspešno pročišćava i regeneriše krv u našem organizmu.

Hlorofil može da vam poboljša kvalitet života na više načina, evo nekih:

Podstiče gubitak težine tako što djeluje kao prirodni suzbijač gladi. Naučne studije su potvrdile ovu osobinu hlorofila zato je odličan izbor za one koji se bore sa gubitkom kilograma.

Ubrzava liječenje: kakvu god terapiju da uzimate, dodavanjem hlorofila ćete samo ubrzati proces oporavka organizma.

Podstiče detoksikaciju: hlorofil je sposoban da se vezuje za toksične materije i da ih brzo i efikasno eliminiše iz organizma.

Djeluje kao antioksidans: slobodni radikali izazivaju oksidativno oštećenje ćelija a antioksidanti se kao supstance bore protiv slobodnih radikala i sprečavaju nastanak ovog oštećenja. To takođe znači da usporavaju i starenje.

Smanjuje otok i crvenilo: upotreba zelenog povrća u liječenju infekcija je od davnina praksa koja daje rezultate. Aktivni sastojak u ovim biljkama koji izvlači otok i liječi infekciju je naravno hlorofil.

Održava ravnotežu ph vrijednosti u organizmu

Stvara crvena krvna zrnca: hlorofil je strukturno identičan ljudskom hemoglobinu, samo što u svom centru umjesto gvožđa ima magnezijum.  Zbog ove sličnosti, pomaže povećanju količine krvnih zrnaca.

Treba istaći i izuzetno značajnu ulogu enzima u očuvanju našeg zdravlja. Enzimi su odgovorni za veliki broj biohemijskih procesa u ljudskom organizmu. Oni su nam „dati’’ rođenjem, ali se takođe i troše nemarnim odnosom prema zdravlju, nepravilnom ishranom, stresom i drugim problemima koje nosi moderan način života.

Riznica enzima

Kada se naruši ravnoteža u organizmu, dolazi do pojave najtežih oblika bolesti. U zelenom soku od mlade pšenice, otkriveno je do sada nekoliko stotina enzima, pa je ovaj napitak idealan za ponovno uspostavljanje ravnoteže nadoknadom izgubljenog. Možemo ga slobodno nazvati pravom ’“riznicom enzima’’ i izvorom zdravlja. Na rođenju dobijamo određenu količinu enzima koji vrše više miliona biohemijskih reakcija.

Kada naše tijelo troši velike zalihe sopstvenih enzima u slučajevima kao što su emocionalna kriza, napad virusa, ukoliko jedemo nezdravu hranu, balans enzima u organizmu opada. Kada se to desi, naš organizam oduzima enzime iz žlijezda, mišića, nerava i krvi da bi pomogao zahtjevnom procesu varenja.

Vremenom će nastati nedostatak enzima u tkivima koja su ga pozajmila, pa se smatra da je ovo jedan od mehanizama nastanka alergija i bolesti u tim tkivima. Enzimski nivo u našim tkivima obnavlja se prijesnom biljnom hranom bogatom očuvanim enzimima.

Zbog svojih izvanrednih svojstava sok od spelte se preporučuje svima, kao svakodnevnu preventivu, a naročito:

kod neredovite i jednolične prehrane

kod oslabljenog imuniteta

osobama izloženim svakodnevnom  stresu

sportistima

trudnicama i dojiljama

pušačima

rekovalescentima

kod problema s jetrom

kod probavnih smetnji

osobama s povišenim masnoćama u krvi

dijabetičarima itd..

Jako dobre rezultate daje uporedo sa ljekarskom terapijom kod npr. hormonske terapije, hemoterapije, zračenja. Smanjuje neželjena dejstva terapija, jača imunitet i popravlja krvnu sliku.

Nije isto da li ćete izabrati svježu ili speltu u prahu. Uvijek birajte svježu. Da bi enzimi opstali, spelta se presuje, cijedi i zamrzava i tako zamrznutu je dobijate za upotrebu.

Sok od spelte sadrži 25 puta više vitamina A od zelene salate, 30 puta više vitamina B1 od kravljeg mlijeka i 10 puta više od spanaća,25 puta više kalijuma od banane, 11 puta više kalcijuma od kravljeg mlijeka, 11 puta više gvožđa od celera, a 5 puta više od spanaća i skoro 7 puta više vitamina C od narandže!

Mislim da je ovo više nego dovoljno razloga da uvrstite u svoju dnevnu rutinu speltu i tako pomognete svom tijelu da na bolji način funkcioniše i da izvučete za svoje zdravlje maksimum.