OGLEDALO U TANJIRU: Želja za slanim – organizam “traži” natrijum, “slatkoljupcima” nedostaje hormona sreće!

Da li ono što volimo da jedemo ukazuje na nedostatak nekih materija u organizmu? Može li da otkrije i kakav nam je karakter?

Američki istraživači su dugo istraživali navike u ishrani više hiljada ljudi i na osnovu tih rezultata ukazali povezanost karaktera i jelovnika. Evo nekih zapažanja

Pojačana želja za slanim

Ukazuje na nedostatak minerala, a posebno kalcijuma. Zbog toga organizam “traži” natrijum iz soli koji privremeno podiže nivo kalcijuma i čini se kao da je problem riješen! Osim toga, želja za slanim u tanjiru može da bude signal nedostatka gvožđa i kalijuma.
A, kada je o ličnosti riječ, ljubitelji slanog se po pravilu prepuštaju životnoj matici i smatraju da sve što im se događa zavisi od spleta okolnosti na koje ne mogu da utječu.

Pojačana želja za slatkim

“Otkriva” unutrašnje nezadovoljstvo tako da je neophodno da se luči hormon sreće serotin. Problem je što zadovoljstvo izazvano slatkišima brzo prođe tako da je neophodna nova doza, što može da prouzrokuje zavisnost od slatkog.

Inače “slatkoljupci” su, po pravilu, hedonisti koji se iz petnih žila trude da ostvare svoje želje i koje ne grize savjest zbog bilo čega što su uradili. Obično su druželjubivi, međutim, dogodi im se i da požele da se osame.

Istovremena želja za slatkim i slanim

Ukazuje na nedostatak glukoze i natrijuma što prouzrokuje usporene reakcije i umor. A, da bi organizam mogao ponovo normalno da funkcioniše događa se da osjetimo potrebu da pojedemo, naizgled čudnu kombinaciju – kolač, pa kockice, ili jabuku pa sendvič.

Kada je o karakteru riječ, ljubitelji ove kombinacije su talentovani, kreativni i uživaju u privatnosti. Osim toga oni koji vole slatko-slanu hranu su diskretni, suzdržani i zatvoreni.

Pojačana želja za ljutim i začinjenim

Signalizira da je organizam prepun toksina i produkata metabolizma tako da je neophodno preznojavanje i detaljno čišćenje. Može da ukaže i na nizak pritisak, da je neophodno da nam srce brže radi i da ubrzano dišemo da bi obezbijedili više kiseonika.

Ljubitelji ljute i začinjene hrane najčešće su perfekcionisti, vole red, pedantni su i uživaju u detaljima. Osim toga, oni ne vole da gube vrijeme na trivijalnost i trude se da, kada nešto obećaju, ne iznevjere.

(aura.ba)