ODUŠEVIT ĆETE SE – ZA NEVJEROVATI ŠTA SVE MOŽE OBIČNI DETERDŽENT ZA PRANJE SUĐA

Deterdžent za pranje suđa vam vjerojatno stoji uz sudoper i njegovo korištenje je ograničeno na to područje, no činjenica je da ovaj proizvod za čišćenje možete upotrebljavati po cijeloj kući.

Budući da je riječ o blagoj tekućini, često se može pokazati kao sjajan odabir prije jačih kemikalija. A i često je puno isplativija solucija, pa evo kako sve možete koristiti deterdžent.

Ukolonite masne mrlje s odjeće

Samo utrljajte malo deterdženta za suđe na mrlju i isperite s vodom (ova metoda djeluje i na mrlje na okovratniku). Deterdžent je dovoljno blag da može tretirati većinu tkanina, čak i vunu i svilu, koje bi lako oštetili obični deterdženti za veš.

Operite podove u kupaonici i kuhinji

Kako biste toplu vodu pretvorili u savršenog čistača, samo u nju dodajte dvije kašike tekućeg deterdženta za pranje suđa. Možete koristiti ovu mješavinu na pločicama , no izbjegavajte drvene podove.

Vratite sjaj vrtnom namještaju

U zdjelu s toplom vodom dodajte malo deterdženta i krpicom prebrišite namještaj koji dugo stoji na otvorenom. Zatim ga isperite obilno s puno vode.

‘Izglancajte’ svoj nakit

Malo deterdženta pomiješanog s mineralnom vodom sjajno će očistiti vaš nakit. Mjehurići će pomoći da se prljavština opusti, te će sapun lakše prodrijeti do svih dijelova (pogotovo je učinkovito kod čišćenja nakita s mnogo detalja ili rezbarija). Natopite nakit pet minuta u posudi s ovom mješavinom, te nakon toga više puta prijeđite sa sapunicom po nakitu. Tvrdokorne prljavštine se riješite uz pomoć mekane četkice za zube.

Očistite četke i češljeve za kosu

Pomiješajte par kapi deterdženta s toplom vodom i dobro natopite češljeve i četke u toj mješavini. Zatim ih istrljajte i na kraju dobro isperite.

Operite rublje koje se pere na ruke

Možete koristiti kašičicu deterdženta za pranje suđa umjesto onog za pranje veša kad perete veš koji se može prati samo na ruke.

Ulovite i ubijte mušice

U zdjelicu s octom dodajte tri kapi deterdženta za pranje suđa. To će privući vinske mušice koje će se utopiti u ovoj mješavini.

Riješite se mrlja s tepiha

Pomiješajte kašičicu tekućeg deterdženta za suđe s dvije šalice tople vode i ribajte mrlju s čistom bijelom krpicom umočenom u mješavinu. Ponavljajte sve dok krpica ne upije mrlju i ne nestane iz tepiha. Zatim operite spužvicom s hladnom vodom, te utapkajte preostalu tekućinu sa suhom krpicom.

Obrišite kuhinjske ormariće

Kao i pribor za kuhanje, tako se prljaju i kuhinjski ormarići, te ih treba redovito čistiti. Dodajte malo deterdženta u bočicu na raspršivanje s toplom vodom. Promućkajte i pošpricajte, pa obrišite s dobro natopljenom mokrom, a zatim i suhom krpicom.

(net.hr)