Odrecite se kafe, postanite novi čovjek!

Postoji knjiga od Charles F.Wetherall-a “Kicking the Coffee Habit” (“Napusti običaj pijenja kaFe”). Autor je i sam bio veliki kafopija. On piše, da čovjek tek nakon tri sedmice apstinencije od kafe doživi što uistinu znači duboki san, i nakon toga postaje “novi čovjek”. Kafa je zapravo otrovno poticajno sredstvo.

Ko misli da je kafa podnosiva, nije naučio pratiti vlastite reakcije, a još manje razmišljati o njima. Zašto se proizvodi kafa s malo kofeina ili bez kofeina? Gospodin Wetherall je pokazao kakve simptome izaziva kafa:

Svi srčani problemi se pojačavaju, kao i aritmije srca, srce ubrzano kuca, srčane ekstrasistole, poteškoća kod disanja, drhtanje, promjenjivost osjećaja, glavobolja nakon prestanka djelovanja kofeina, nemiran san, veći stupanj nervoze, podrhtavanje mišića, osip, hipoglikemija (pomanjkanje šećera), brzi govor, smušenost, visoki ali i niski krvi pritisak, morska i zračna bolest, sklonost povraćanju, proljev, čir na želucu, krvavi ispljuvak, bolovi u trbuhu, povećanje holesterola, rak dojke, mjehura i gušterače, zujanje u ušima.

Simptomi apstinencije nakon 18-24 sata, nakon što si prestao piti kafu: jake glavobolje, smanjenje koncentracije, depresija, groznica, opća slabost, osjećaj hladnoće, bojažljivost, drhtanje i trešnja, razdraženost, loše raspoloženje, hunjavica, osjećaj težine, nesanica, nadražen želudac, napetost mišića.

Ako dakle napuštanje kafe ima tako teške posljedice, već iz toga možeš znati što dnevno radiš svom tijelu! Svjetski poznati liječnik i istraživač Dr. John Harvey Kellogg napisao je još u novembru 1924. godine u “Good Health” o lažima kafe:

LAŽ BR.1: Kafa smanjuje umor. “To nije istina. Kafa prikriva umor. Ona blokira centar za umor. To je Dr. Edward Smith iz Engleske iskušao prIE više od 50 godina. On je pokazao da rad pod utjecajem kafe izaziva veći umor nego li rad bez kafe.

LAŽ BR. 2: Kafa povećava radnu sposobnost. Istina je suprotna tome! Poznati polarni istraživač Nansen je za vrijeme naporne ekspedicije preko Gronlanda napustio pijenje kafe. Muškarci koji su po snijegu i ledu vukli teške saonice pili su 2-3 kafe poslije podne i uvečer, ali su vidjeli da je učinak toga bio tako loš da su se ograničili na jednu šoljicu ujutro! I ta im je šoljica bila previše opasna, tako da su na kraju potpuno napustili tu ovisnost, kao što je to kazao Nansen!

LAŽ BR. 3: Kafa povećava koncentraciju.

Osobe kojima kafa pomaže su one kojima se smanjila sposobnost koncentracije zbog pijenja kafe. Onome ko pije viski potreban je gutljaj da umiri svoje živce. Pušaču je potrebno nekoliko brzih dimova kako bi se prisilio na rad. Ovisnik o drogama ne može ništa raditi bez svog “šuta”. Tako i rob kafe mora imati svoju šoljicu, kao bi duševno bio sposoban za rad, tako dugo dok ne napusti taj svoj loš običaj i dok s vremenom opet ne ozdravi.

LAŽ BR. 4: Kafa, kao i drugi stimulansi, ne vode u depresiju!?

Svaki kafopija zna, da to nije istina. Takvoj osobi je potrebna jutarnja kafa kako bi potisnuo depresije, koje su nastale kao štetna posljedica pijenja kafe. Hiljade kafopija, ako ujutro ne popiju kafu, trpi od glavobolje, nelagodnosti, mučnine, iscrpljenosti. Kuhači čaja i kafe boluju od teških oblika živčane iscrpljenosti i upale živaca.

LAŽ BR. 5: Kafa ne iscrpljuje tjelesne razerve!?

Reklame kažu da kafa povećava radnu sposobnost bez gubitka energije. Ništa nije smješnije. Ako je neko umoran, potreban mu je mir! Kad se popije šoljica kafe, umor se više ne osjeća. Uza sve to, takvoj osobi je i dalje potreban mir. Ako ipak ide na posao, ona prazni svoj mozak i akumulatore svojih živaca, nakon što joj je priroda priopćila da joj je potreban mir za ponovno punjenje akumulatora. Dakle, ako “prodavači otrova” kažu da kafa ne iscrpljuje energiju, to je onda dobro promišljena lažna izjava.

LAŽ BR. 6: Kafa u pozitivnom smislu povećava ritam srca!?

Kafa potiče srce i vodi do ubrzanja pulsa na isti način kao kad se konja udari bičem. Kafa je otrov koji moramo isključiti. Povećani broj otkucaja srca nam samo pokazuje da se tijelo, što je prije moguće, želi osloboditi tog otrova.

Kako bi takvo otrovno djelovanje moglo uzrokovati nešto dobro? Kafa je pouzdan lijek kako bismo povećali otkucaje srca. No, činjanica je, da je kafa kao lijek opasna navika. Korištenje kafe kao sredstva za povećanje prokrvavljenosti uzrokuje stezanje arterija i njihvo zakrečenje. Dugotrajna promatranja pokazuju da je taj otrov osnova za arteriosklerozu, senilnost i druge vrlo važne promjene.

(aura.ba)

 

 

 

Ž6=

Kofein je razorniji od morfija

 

Dr. Donsbach kaže u “Super-Health” da kofein sadrži kadmij, posebno otrovnu tvar, koja je povezana s bolestima srca i s visokim pritiskom! Dodaje, da kafopije boluju 2 i pol puta više od raka mjehura zbog promjena u ćelijama.

 

Utjecaj kofeina je posebno opasan za živčani sistem (posebno mozak). On je razorniji od morfija. Dr.med. Reinhard u NEG (Novi zakon ishrane, pozivajući se na Dr. Fadini, Breuningstr. 31, 7400 Tubingen) kaže:

 

– Kakao, čokolada i praline uzrokuju “čokoladnu bolest”, koju kliničari opisuju kao teški živčani poremećaj. Kineski čaj (kao i svi pravi prirodni čajevi) uzrokuje kiseline, bubrežne kamence, išijas, giht, migrenu uslijed kiselotvornog učinka teina. Kafa uzrokuje nadraženost srca, opću nervozu, preveliku nadraženost i artritične smetnje. Onome ko zdravo živi nisu potrebni takvi lažni poticaji. Živa sirova hrana uvijek stvara dovoljno energije, posebno energije za živce.