Odobrili nutricionisti: Pet trikova za mršavljenje koje možete napraviti iza 18 sati

Iza 18 sati naše tijelo počinje se polako usporavati što znači da smo manje fizički aktivni te nam je potrebno manje kalorija. Zbog toga je dobro znati što sve možete napraviti nakon 18 sati kako biste lakše smršavjeli. Idućih 5 savjeta preporučaju i nutricionisti.

1. Držite se pravila od 30 posto
Večera bi trebala sadržavati najviše 30 posto ukupnog dnevnog unosa kalorija. Dakle, držite li se plana prehrane od 1200 kalorija dnevno, večera bi trebala sadržavati 360 kalorija. Ukoliko vam brojenje kalorija nije u navici, uvijek imajte na umu da vam večera ne smije biti najveći obrok u danu. Držite konce u rukama tako što će na tanjiru biti najviše povrća koje sadrži malo kalorija, puno vlakana i držat će vas sitima do odlaska u krevet.

2. Kupite bojanku za odrasle

Umjesto hranom, okupirajte se zabavom za koju je dokazano da djeluje terapeutski, odnosno umirujuće – bojankama za odrasle. Izaberite jednu ili dvije opuštajuće aktivnosti koje možete raditi s rukama, a koje ne uključuju hranu ni piće. Neka vam te aktivnosti postanu večernja rutina koje će vas opustiti prije spavanja.

3. Nakon čaše vina popijte vodu

Mnogi se navečer vole opustiti uz čašu vina, a najbolje što možete napraviti nakon što ispijete vino je da popijete vodu koja će otjerati želju za grickanjem. Naime, alkohol može izazvati dehidraciju, što tijelo može pobrkati s osjećajem gladi. Zbog toga nam se čini da nam organizam traži masnu hranu, a zapravo sve što treba je čaša vode.

4. Ponedjeljak navečer iskoristite za kućanske poslove

Obavljanjem kućanskih poslova više ćete se kretati u večernjim satima, a manje sjediti pred kaučom, što znači da ćete i sveukupno sagorjeti više kalorija. Osim toga, obavite li dio kućanskih poslova tokom sedmice, vikendom ćete imati više vremena za stvari koje volite raditi, poput odlaska u prirodu ili pravljenja novog zdravog recepta.

5. Pripremite grickalice koje ćete jesti navečer
Vrijeme između večere i odlaska u krevet iskoristite za pripremu grickalica koje ćete jesti tokom sedmice. Za svaki dan odredite točnu količinu koju smijete pojesti i tako ćete spriječiti prejedanje i pretjerivanje s (nezdravim) grickalicama. Najbolji izbor grickalica bit će bademi, brusnice, prutić od cjelovitog zrnja, grčki jogurt i slične zdrave namirnice.