Odlična preventiva: ZAŠTO SE PIJU MED I SIRĆE SVAKO JUTRO POLA SATA PRIJE JELA?

Ovaj narodni lijek je savršen način da se organizam oslobodi prekomjerne kiselosti usljed stresnog načina života i konzumiranja nezdravih namirnica i pića.

Sirovi med i jabukovo sirće djeluju blagotvorno zbog svojih sposobnosti za odbranu od infekcija i tretiranju različitih okolnosti koji utiču na bolji kvalitet života. Prednosti ovog napitka mogu se objasniti na osnovu hemijskih osobina sastojaka i interakcije sa tijelom. Mnogi stručnjaci vjeruju da postajemo bolesni kada naše tijelo pretjerano poveća kiselost (pH ispod 7).

Sirće je prirodno kiselo, ali kada se konzumira, postaje alkalno. Med, takođe, ima nisku pH, ali podiže baznost tijela u momentu konzumiranja. Ove dvije supstance su savršen način da se organizam oslobodi prekomjerne kiselosti usljed stresnog načina života i konzumiranja nezdravih namirnica i pića.

Zdravstvene blagodeti od mješavine jabukovog sirćeta i meda su:

– Bolje zdravlje i eliminisanje bola u zglobovima (dobro za bol artritisa)

– Eliminisanje kiseline i olakšanje od gorušice

– Poboljšanje digestivnog zdravlja, uključujući probleme opstipacije

– Gubitak težine

– Smanjuje nivo holesterola i snižava krvni pritisak

– Ublazava upalu grla

– Više energije

– Mladalački izgled i bolje stanje kože

– Lijek za loš zadah

– Smanjenje upale

Kako napraviti napitak od jabukovog sirćeta i meda
POTREBNO JE: 1 kašičica sirovog meda, 1 kašičica jabukovog sirćeta (ako mozete da tolerišete ukus, povećati dozu na 1 veliku kašiku), 1 čaša tople vode

Možda ćete se prvobitno boriti sa jakim ukusom u ustima, ali kada osjetite blagodeti, najvjerovatnije ćete željeti da se držite recepta.

Kada ga piti?
Najbolje je mješavinu piti na prazan stomak, ujutro. Konzumirajte ga na oko 20-30 minuta prije jela. Budite dosljedni i koristite ga svakodnevno.

Neki predlažu povećanje unosa na dva, ili čak tri puta dnevno, u zavisnosti od vaših potreba i tolerancije za ukus.

VAŽAN SAVJET: Jabukovo sirće može biti u interakciji sa diureticima, laksativima i lijekovima za dijabetes i bolesti srca, pa ako planirate da ga koristite svakodnevno obratite se ljekaru da bi se izbjegle interakcije sa lijekovima koje uzimate.