Odličan prijedlog za ručak: Ravioli punjeni kozijim sirom

Ravioli su omiljeno jelo svih gurmana, a kombinacija sa kozijim sirom može ovo jelo učiniti posebno ukusnim. U nastavku pročitajte recept za ovaj gurmanski užitak.  

 

Potrebni sastojci za tjesteninu: 1 ¼ šolje brašna, jaje, ¼ šolje vruće vode, ¼ kašičice soli.
Fil: 1/3 šolje obarenog špinata, 60 g kozijeg sira, 1/3 naribanog parmezana, muškatni oraščić, so, biber.
Umak: 2 kašike maslinovog ulja, 220 g gljiva, 4 česna bijelog luka, muškatni oraščić, šolja vrhnja za kuhanje, šolja naribanog parmezana, nasjeckani vlasac.
Postupak pripreme:
1. Kako biste napravili tijesto pomiješajte so i brašno, a u poseboj posudi izmiješajte jaje i vodu. Spojite suhe i mokre sastojke i umijesite čvrsto tijesto koje se ne smije lijepiti, ali ne smije biti ni previše suho. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižider sat. Ova količina tijesta dovoljna je za 12 raviola.
2. Kako biste napravili fil kuhani špinat osijedite od vode, isjeckajte i pomiješajte sa svim ostalim sastojcima.
3. Da biste napravili raviole, tijesto podijelite na dva jednaka dijela, pa svaki razvaljajte na radnoj površini da dobijete tanke pravouganike.
4. Na jedan pravougaonik poslažite 12 hrpica fila, s jednakim razmakom, a zatim oko hrpica pređite kistom umočenim u vodu kako bi se drugi dio tijesta ljepše zalijepio. Prebacite i drugi dio tijesta, a zatim oko svake hrpice prstom prođite tako da istisnete sav zrak, ali i da bi se tijesto zalijepilo.
5. Nožićem ili rezačem za pizzu izrežite ravioli, pa ih kuhajte pet minuta u kipućoj slanoj vodi. Procijedite i ostavite sa strane dok pripremate umak.
6. Na tavu sipajte ulje, pa pržite gljive i bijeli luk sedam minuta, a onda dodajte muškatni oraščić. Sipajte vrhnje za kuhanje pustite da prokuha, sklonite s ringle, umiješajte parmezan, so i biber, a zatim dodajte i kuhane raviole. Ukrasite svježim vlascem.

(faktor.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!