Odjeća vam smrdi na duhanski dim? Soda bikarbona i sirće rješavaju problem

Sa svakim materijalom se na poseban način postupa. Neke možete odmah da ubacite u mašinu za veš, ali neke i ne možete. Ukoliko nemate vremena da čekate na hemijsko čišćenje mi vam otkrivamo šta treba da radite sa stvarima koje su pokupile užasan miris duhanskog dima.

Kosa i garderoba užasno će smrdjeti na duhanski dim.

Kada je riječ o pamučnim stvarima, imajte na umu da neke od njih ne mogu odmah da se bace na pranje. Umjesto toga, okačite ih na vješalicu i ostavite preko noći na terasi da bi se one dobro izluftirale. Možete i mirisom isprskati orman i tada u njega složiti stvari koje ste prethodno skinuli sa sebe.

Međutim, kada je u pitanju kožna garderoba, sve postaje malo komplikovanije i stvari zahtijevaju detaljniju zaštitu. Uzmite parče vate, natopite je u jabukovo sirće i blago premažite cijelu jaknu.

Ukoliko imate jaknu od prevrnute kože, pamučnom krpom umočenom u čistu vodu pređite preko cijele površine jakne. Pazite ako je antilop u boji, voda može da je skine. Međutim, i za to ima lijeka: ravnomjerno pređite krpom i niko neće primjetiti da se skinulo malo boje.

Situacija je najkomplikovanija kada je riječ o stvarima koje su izrađene od vune.

Preko džempera ili jakne sipajte sodu bikarbonu i ostavite da odstoji oko pola sata. Onda usisivačem skinite sodu bikarbonu. Trebalo bi da znate da je soda bikarbona sjajan prirodni dezodorans.

Važno je samo da svoje stvari nikada ne stavljate u orman dok ih niste prethodno dobro izluftirali i istresli. Vaša garderoba će tako povratiti svoj miris, a neprijatni mirisi duhanskog dima i sinoćnog provoda neće ostavljati svoj užasni trag. Sve to treba i te kako primjenjivati, posebno ukoliko spadate u redove nepušača.