Odgovor na vječno pitanje: Koliko često trebamo mijenjati peškire?

Koliko često treba mijenjati peškire? je pitanje sa kojim ste se sigurno sretali do sada. Pa, šta mislite, poslije kog vremenskog perioda je preporučljivo zamijeniti peškire? Budite razumni, držite se svojih odluka ali morate znati da postoje neka osnovna higijenska i zdravstvena parvila.

U hotelima ćete primjetiti obavještenje da peškire možete koristiti više puta, ukoliko nisu isflekani ili imaju vidljivo prljavih dijelova, čime se doprinosi manjoj potrošnji vode, deterdženta i električne energije. Iako peškirima brišemo tijelo koje je oprano i čisto, ili ruke i lice, svakako ih ne možemo koristiti u nedogled. Na peškirima se skupljaju odumrle ćelije kože i dlačice a vlažan peškir je idealna podloga za razvijanje buđi u kupatilu.

Peškire uvijek dobro osušite.

Period zamjene peškira zavisi od pojedinca. Međutim, nemojte ih koristiti predugo ili ih zamijeniti tek kad počnu da imaju neprijatan miris na vlagu i buđ. Peškire je preporučljivo zamijeniti 1 do 2 puta sedmično. Poslije svake upotrebe, peškire dobro osušite kako se u njima ne bi razvijala buđ. Ukoliko nemate prozore na kupatilu, peškire obavezno iznesite na terasu ili prosušite na prozoru. Nemojte ih sušiti složene, već ih raširite kako bi u cjelini mogli da se osuše.

Peškire za brisanje ruku mijenjajte češće.

Važno je da peškire koje koristite više puta tokom dana, mijenjate na svaka 2 dana. Primjer takvih peškira su peškiri koje koristimo za brisanje ruku.

U slučaju da se bolesni, peškire mijenjajte svakodnevno.

Ukoliko ste bolesni vi ili neki član vaše porodice, peškire morate mijenjati svakodnevno pa ako je potrebno i više puta dnevno, kako biste spriječili izlaganje bacilima ili alergijama. Peškire koje ste koristili tokom bolesti, operite na najvišoj mogućoj temperaturi, shodno uputstvu sa ušivne etikete. Većina mikroorganizama se ubija na temperaturi pranja od 60oC i više.

Peškire perite na 60 ili 90 stepeni.

Još jedno pravilo, koje bi bilo dobro da poštujete. Peškiri su uglavnom izrađeni od 100% pamuka i podnose pranje na višim temperaturama. Zato ih jednostvno možete oprati na 60 ili 90 stepeni, shodno uputstvu sa ušivne etikete.