Odgovor na ova pitanja otkriva koliko ste sretni u braku

Moderni brakovi prolaze kroz krizna vremena pred teretom svakodnevice, finansijskih teškoća, ali i zbog nedostatka vremena za ozbiljno ulaganje u emotivne odnose. Pandemija koronavirusa i lokdauni bili su ozbiljan ispit međuljudskih relacija u proteklih godinu dana, a naročito se to odnosi na partnerski odnos i instituciju braka.

Ekonomisti sa Univerziteta Virdžinija u SAD-u Leora Friedberg i Stiven Stern sproveli su ispitivanje u sklopu Nacionalnog istraživanja porodica i domaćinstava. Oni su formulisali dva pitanja čiji odgovori trebaju da odgonetnu pravu prirodu bračnih odnosa i sreću takvih zajednica.

 

Istraživanje je sprovedeno na 4242 bračna para.

Koliko ste srećni u braku u odnosu na to koliko biste bili srećni da niste u braku?

Ponuđeni odgovori su bili – puno manje, manje, isto, više, puno više.

Šta mislite, kako je vaš supružnik odgovorio na to pitanje?

– Ideja ljubavi je da vas usrećuje i sama činjenica da je vaš supružnik jednostavno sretan. Na primjer, mogla bih pristati na to da ja radim više kućnih poslova, što donekle smanjuje moju ličnu sreću, ali to se nadoknađuje spoznajom da moj partner od toga ima koristi, odnosno da je sretniji – rekla je Leora Friedberg i dodala kako se čini da mnogi parovi tome ne pridaju važnost.

Samo 40,9 posto parova koji su učestvovali u istraživanju su uspjeli da predvide šta će reći njihov partner. Čak četvrtina ispitanih pokazala je ozbiljne razlike u percepciji sreće njih kao bračnog para, napomenula je.

Parovi koji su priznali kako ne bi bili ništa manje sretni da nisu u braku ili oni koji su pogrešno pretpostavili kako je supružnik odgovorio na prvo pitanje, češće su se razvodili.

– Stope razvoda bile su češće kod onih koji su rekli da su u braku nesretniji nego što bi bili da nisu vjenčani, kao i kod onih parova koji su precijenili sreću svojih partnera – pojasnio je Stiven Stern,