Odakle slavni crpe energiju: Čola dnevno trči po 10 km, Madona ne može bez banane, Rihana uživa u ljutom,

Naporni jutarnji treninzi, pripreme za koncert, noćni nastupi – ovako izgledaju radni dani muzičkih zvijezda, posebno za vrijeme višemjesečnih turnja. Kako im polazi za rukom da u takvim siuacijama održe energiju? Tajnu fizičke izdržljivosti otkrili su njihovi nutricionisti. Ima li razlike između naših i inostranih zvijezda?

Možda nikad nećete otvariti svjetsku slavu kao Madonna ili Pink, niti ćete imati više od tri miliona fanova na Facebooku kao Rihanna, ali postoji nešto u čemu i vi možete dostići svjetske zvijezde – možete imati više energije. Obaveze muzičara su brojne i veoma naporne. Obavezan trening na početku dana i večernji koncert, na kojem se potroši i do 1000 kalorija, zahtijevaju dobru fizičku kondiciju i, što je još važnije, adekvatnu ishranu. Eksperti koji se brinu o održavanju top-forme poznaih muzičkih zvijezda otkrivaju neke od tajni svojih klijenata. Kopirajte ih slobodno, neće vas tužiti.

Dženifer Lopez: NE ČEKAJTE DA OSJETITE GLAD

Duge pauze između dva obroka, kao i izostavljanje užina, mogu uzrokovati letargičnost i iscrpljenost, te u konačnosti vas dovesti do stadija-proždrljivosti. Toga je veoma dobro svjesna Jennifer Lopez. Pjevačica s malo krupnijom građom priznaje da bi bila duplo veća da ne jede redovno.
–    Osobe koje ne stignu na ručak, prežderu se za večeru, pa onda cijeli organizam trpi! Jesti se mora redovito, nema preskakanja – tvrdi Lopez.

Rihana: Ljuto mora biti na jelovniku

Kao jača energetska injekcija poslužit će obrok začinjen feferonima. Takođe će vas odbraniti od napada nepoželjnih virusa. Ovaj efekat poznat je ljudima sa Kariba, a njihova najistaknutija predstavnica je Rihanna koja prije koncerata jede ljutu pileću supu.

Alicia Keys: GRICKAJTE JEZGRASTO VOĆE

Gwen Stefani i Alicia Keys zahtijevaju od svojih saradnika da ih redovito opskrbljuju s jezgrastim voćem. Za to zaista imaju dobar razlog. Ove su namirnice odličan izbor proteina. Preporuka:indijski orah, pečene sjemenke bundeve, badem..

 

Jessica Simpson:UZIMAJTE VOĆNU UŽINU

Ako osjetite potrebu za slatkom, ne posežite za čokoladom. Radije uzmite neko voće jer voće sadrži proste šećere koji se pretvaraju u energiju. Takođe, za razliku od slatkiša, voće sadrži i biljna vlakna koja održavaju stabilan nivo šećera u krvi, a time i osjećaj sitosti duže traje. Citrusno voće i jabuke – zbog rastvorljivih biljnih vlakana-najbolji su izbor. Tog je svjesna Jessica Simpson, kojoj mnogi zavide na čini se – nepresušnoj energiji

 

Madonna: BEZ KALIJUMA NE MOŽE!

Svakodnevno konzumiranje vode (optimalne količine) jedan je od elementarnih uslova za zdravlje i održavanje psihofizičke kondicije. Nedostatak vode u organizmu čak i od jedan do dva posto (toliki je nedostatak u trenutku kada osjetimo žeđ) dokazano izaziva usporavanje fizičkih i mentalnih funkcija. Tako će većina stručnjaka savjetovati da se voda u manjim količinama ispija tokom cijelog dana, no ako ste izuzetno aktivni, obična voda vam neće biti dovoljna.

Da bi tečnost posve prodrla i hidrirala ćelije, potrebni su elektroliti kao što su kalijum i natrijum. U takvoj situaciji rješenje je kokosova voda-koju svakodnevno koristi pop kraljica Madonna. Možete je napraviti tako što ćete potopiti nekoliko kašičica kokosovog brašna u običnu vodu koju ćete nakon sat-dva procijediti. Ako vam se ne svidi okus – jedite banane.

 

Sandra Banjac, novinar i urednica TV Alfa: Genetika i ishrana su ključni

„Najčešća rečenica koju mi prijatelji godinama upućuju, glasi: “Odakle crpiš toliku energiju?“ Mislim da je tajna mog dobrog raspoloženja i vedrog duha u divnim osobama koji žive oko mene. To su prvenstveno moja djeca, obitelj i prijatelji, ali i životni stavovi koji se temelje na nepopravljivom optimizmu.

Pozitivno razmišljanje i ogromna ljubav prema drugima, pokretač je svih stvari u životu. A što se tiče vitalnosti i dobre linije, mislim da najveću ulogu ima genetika, a potom ishrana i način života. Tokom zimskih mjeseci se opustim u slasnim zalogajima kaloričnih delicija, a ljeti se discipliniram kada je ishrana u pitanju. Dva mjeseca provedem na moru, gdje obično jedem ribu, povrće i dosta voća, mnogo plivam i svakodnevno trčim. Tako da napravim neki balans između lošeg i dobrog načina života tokom cijele godine.

 

Zdravko Čolić pređe 10 km dnevno

Trči svakonevno, ili šeta po 10 kilometara na dan. Povremeno odlazi u teretanu i udara u viseći džak. Uvijek je spreman za koncerte gdje troši puno energije. Vodi računa o ishrani. Ne miješa nikad tijesta i hljeb sa mesom i mliječnim proizvodima. (aura.ba/E.K)