Odabir kućnog ljubimca: Maca, kuca, ribica ili papiga?

Ribice se preporučuju djeci mlađoj od 10 godina • Životni vijek tigrica iznosi 10-ak godina, nimfi od 20 do 25, a veliki aleksandar može doživjeti čak 40 godina

Mnogi roditelji nađu se u situaciji u kojoj njihovo dijete izrazi želju za kućnim ljubimcem. Koju životinju nabaviti? Kada svome djetetu odlučite nabaviti kućnog ljubimca, predlažemo da napravite mali obiteljski sastanak o toj temi. Na taj način doznaćete želje, mogućnosti i volju svojih ukućana za dijeljenje novih obaveza. Trebate dobro promisliti koliko vremena imate, s obzirom na tempo života kojim živite. Mlađoj djeci ne možete u cijelosti povjeriti brigu o životinji, pa makar to bila i akvarijska ribica.

Životni vijek

Promislite o životinjama koje “ne zahtijevaju” puno brige, jer ćete na taj način olakšati sebi i istodobno udovoljiti djetetu. Kao u svemu, i u toj novoj ulozi morate biti uzor djetetu i pomagati mu da shvati kako se odnositi prema životinji. Šta je potrebno za zdrav i kvalitetan život kućnog ljubimca? Odluka je pala i vi ste ponosni vlasnik kućnog ljubimca.
Ribica – akvarij, biljke, hrana. U trgovinama kućnih ljubimaca na raspolaganju imate male akvarije u obliku kugle, ali i velike akvarije obujma nekoliko hiljada litara. O vama ovisi za koji ćete se akvarij odlučiti i kako ćete ga urediti. Ribice se preporučuju kao kućni ljubimci djeci mlađoj od 10 godina. Hrčak/zamorac – ove životinjice zahtijevaju nešto više opreme i brige. Biće vam potrebna sljedeća oprema: kavez, stelja, hranilica, pojilica, igračke, kućica. Za svaku pojedinu vrstu životinje mora se kupovati hrana namijenjena isključivo toj vrsti. Kao dodatak prehrani možete im davati jabuke, banane, lješnjake i slično. Životni vijek hrčka iznosi od dvije do tri godine, a zamorca od četiri do osam godina. Od tih malenih životinja možete očekivati mnogo veselja i druženja, a te vrste osobito uživaju u maženju sa svojim vlasnikom.

Papige – postoji mnogo vrsta za koje se možete odlučiti: tigrica, nimfa, žako, rozela, kakadu i tako dalje. Papigice su vrlo druželjubive životinje i u njima doista možete naći prijatelja. Za držanje tih životinja potrebna je krletka (odgovarajućih dimenzija). Morate imati na umu da nikako ne smijete stavljati veliki broj ptica u krletku. Svaka papiga mora imati mjesta da raširi krila. Uz odgovarajuću krletku potrebna im je hrana (u trgovinama kućnih ljubimaca mogu se kupiti sjemenke za svaku vrstu papiga), voda, voće, ogledalce, zvončići i puno ljubavi.

Zauzvrat ćete dobiti prijatelja kojeg možete naučiti pričati, koji će vam sjediti na ramenu i letjeti za vama po stanu samo da bude u vašem društvu. Životni vijek tigrica iznosi 10-ak godina, nimfi od 20 do 25 godina, a veliki aleksandar može doživjeti čak 40 godina. Uz pravilno držanje i njegu nećete često odlaziti veterinaru, ali ako primijetite bilo kakve promjene u ponašanju, obratite se stručnjaku jer je njegova riječ dragocjena. Kunić – vrlo umiljata životinjica koju možete držati u kavezu odgovarajućih dimenzija. Potrebne su mu odgovarajuća hrana, voda i igračke. Svog kunića moraćete voditi veterinaru na rezanje zubi i noktiju svaka dva do tri mjeseca. Kunići dožive približno 10 godina.

Mačka – potrebne su joj hrana, voda, krevet, igračke, četka i posuda za obavljanje nužde (s pijeskom). Mačke će vas očarati svojom zaigranošću, privrženošću, ali i samostalnošću. Mačke se maze i igraju kada one hoće, a ne kada bismo mi to htjeli. Vrlo su čiste životinje i svoje krzno čiste nekoliko sati dnevno. Mace treba redovno voditi veterinaru od najranije dobi. Dijete i mačka mogu ostvariti iznimno prijateljski odnos, ali vi kao roditelj tu igrate glavnu ulogu. Morate naučiti dijete kako da se brine o maci i upozoriti ga kako da se ponaša sa svojim ljubimcem. Životni vijek mačaka iznosi od 10 do 17 godina.

Dresura pasa

Pas – dobro se informirajte o pasmini koju želite nabaviti, kako vas poslije ne bi iznenadile neke karakteristike psa. Možete posjetiti i azil za napuštene pse i na taj način usrećiti sebe, ali i pomoći psu koji treba dom. Sa psićem treba raditi od najranije dobi, postupno uvodeći pravila ponašanja. Pas zahtijeva najviše brige od svih ovdje navedenih životinja, od hranjenja do šetnji barem tri puta na dan po pola sata. Potrebno je svakodnevno održavati higijenu psa, te ga redovno voditi veterinaru kako bismo spriječili nastanak bolesti i svom psu omogućili kvalitetan život. Životni vijek psa ovisi o njegovoj pasmini, a može se kretati u rasponu od devet do 20 godina. Ako ne znate kako dresirati svog psa, upišite se u školu za dresuru pasa koju s vama može pohađati i vaše dijete. (oslobodjenje.ba)