Od vanzemaljaca do apokaliptičnih manijaka: Ovo su najozoglašeniji kultovi 20. vijeka

Kult ili sekta označava marginalnu grupu sa radikalno drugačijim shvaćanjem svijeta i načinom života od norme koja postoji u ostatku društva. Često harizmatični, vođe kultova i sekti  svu svoju energiju troše u namjeri da im se pridružite, žele vašu odanost i novac. Kultovi danas imaju milione sljedbenika širom svijeta, a mi vam donosimo samo neke od najbizarnijih.

 REALIJANCI ČEKAJU POVRATAK VANZEMALJACA

Realijansku crkvu osnovao je Klod Vorilhon 1974., u Francuskoj. U središtu vjerovanja njenih pristalica stoji teza prema kojoj je sav život na Zemlji stvoren od strane vanzemaljaca pod imenom Elohim. Osnivač Raeljanskog Društva, bivši novinar i testni vozač, Klod Vorilhon, tvrdi da je prvi susret sa bićem sa druge planete doživio u decembru 1973.godine.

Biće koje je sreo, predalo mu je novo i detaljno objašnjenje o porijeklu čovječanstva i uputstva kako organizovati budućnost svijeta, što je on detaljno zapisao u svojoj knjizi „Knjiga koja govori istinu“.  Nakon šest uzastopnih susreta na istoj lokaciji, Rael, odnosno poslanik Elohim-a, je primio misiju koja mu je bila dana, odlučio je informirati čovječanstvo o toj revolucionarnoj poruci i pripremiti planet za doček Stvoritelja – Elohim-a.

Sekta danas broji preko 60 hiljada članova širom svijeta ima, a s obzirom da se Realijanska crkva finansira prikupljanjem 10 posto prihoda od svakog člana, Vorhilon vanzemaljce čeka u svojoj luksuznoj vili kao bogataš.

RED SUNČEVOG HRAMA SVOJE ČLANOVE ODVEO U SMRT

Džozef di Mambro i Lik Žure osnovali su 1984., vjersku sektu sa sljedbenicima iz više zemalja poput Švicarske, Francuske i Kanade, i koja će kasnije postati poznata kao Red Sunčevog hrama. Njihov kult je bio inspirisam različitim izvorima, uključujući Rozekrojcere i Vitezove templare, a vremenom je spiritulizam Novog doba zamijenjen luđačkim teorijama o neizbježnoj apokalipsi svijeta.

Žure, po zanimanju ljekar, bio je vođa sekte i držao je predavanja, koja su, uprkos upozoravanju na apokalipsu koja vreba, bila dovoljno atraktivna da privuku veliki broj sljedbenika. Di Mambro je bio zadužen za finansije, koje su drastično porasle, jer je broj članova, koje su uglavnom činili pripadnici srednjih i najviših slojeva, narastao na 400. Red Sunčevog Hrama počeo je da gubi bogatstvo 90-tih godina prošlog vijeka. Bilo je slučajeva poznatih ličnosti koji su glavom bez obzira pobjegli iz sekte, optužbi zbog nasilja i seksualnog zlostavljanja svojih članova.

Sekta je dospjela u žižu javnosti kada je 1994., ubila člana koji je govorio protiv nje, Tonija Ditou, kao i njegovu suprugu i bebu. Četvrtog i petog oktobra dvije zgrade Sunčevog hrama u Švicarskoj su izgorele su u plamenu.

– Sljedećeg jutra istražitelji su bili zapanjeni brojem žrtava koje su otkrili na licu mjesta – 48 osoba. Neke su počinile samoubistvo, dok su drugima ubrizgali sredstva za smirenje ili su im stavili plastične kese na glavu. Neke su ustrijelili. Di Mambro, njegova supruga i djeca, kao i Žure, takođe su bili među mrtivma.

SMRTONOSNA KAPIJA RAJA

Hejl-Bopova kometa koja je obasjala noćno nebo 1977.godine, izazvala je oduševljenje među astronomima, ali istovremeno najavila nezapamćenu tragediju koja je potresla američku, ali i svjetsku javnost. Prolaz Hejl-Bopa je izazvao i paniku vezanu uz komete kakva nije bila zapamćena decenijama. Uvjerenja da je kometu pratio vanzemaljski svemirski brod su inspirirale masovno samoubistvo pripadnika kulta Kapija raja. Sa sjedištem u Rančo Santa Feu, vili u Kaliforniji.

Trideset devet osoba je umrlo, uključujući i vođu i proroka Maršala Eplvajta; grupa, koja se finansirala sredstvima koje je donosila njihova kompanija za programiranje, vjerovala je da će Hejl-Bopova kometa doneti NLO, koji će ih spasiti od predstojećeg smaka svijeta.

U tri navrata, članovi su popili otrovnu mješavinu barbiturata i alkohola, a kako im se disanje uporavalo, a tijelo umiralo, gušili su se ispod plastičnih kesa koje su stavili na glavu i vezali. Svaka sljedeća grupa raščistila bi prostor posle smrti prethodne, uklonila plastične kese i raširila pokrove preko umrlih.

Put u svemir ih je skupo koštao, a jezive fotografije mrtvih članova kulta sa ritualnim tamnocrvenim pokrovima i “Najk” tenama na nogama, uskoro je preplavila svjetske medije.

SCIJENTOLOGIJA: PRIJETNJE I ISPIRANJE MOZGA

Scijentologija je pokret ili skup vjerovanja i učenja čija se ideologija temelji o djelima američkog pisca L. Rona Hubbarda. Izvorno je uspostavljena kao sekularna filozofija 1952. godine, a čiji je tvorac bio pisac naučne fantastike L. Ron Hubbard.

Scijentologija čovjeka naziva thetan (od grčkog slova theta što znači misao, život ili duh). Thetan je osoba sama – duhovno biće koje nije odvojeno od njega samog već čovjek sam jest thetan, koji nakon smrti nastavlja živjeti u drugom tijelu. U srcu scijentološke vjere je priča o vanzemaljskim dušama koje su zaposjele tijela prvih ljudi na zemlji. Prema osnivaču L. Ronu Hubbardu, sva naša iskustva, iz ovoga ili prošlih života, zabilježena su u mozgu kao nizovi „engrama“ ili zapisa. Scijentološka crkva broji na hiljade članova širom svijeta, a oni koji se usude negativno govoriti o praksama unutar crkve su izloženi kažnjavanju i prijetnjama. Također, scijentologiju se kritizira za koristi kontroverzne metode za privlačenje novih članova poput ispiranja mozga pomoću halucinogenih droga i prikazivanjem bizarnih video snimaka. Oni koji su uspjeli napustiti scijentološku crkvu tvrde da ih uhode njihovi agenti i da im svakodnevno pristižu prijetnje smrću od vođa i ostalih članova.

Inače, scijentologija se povezuje uz imena slavnih holivudskih ličnosti kao što su Tom Cruise, John Travolta, Dustin Hoffman i Nicole Kidman.