Od stanja stopala umnogome zavisi naše opšte zdravlje: AKO VAS MUČI ŽELUDAC – PROMIJENITE OBUĆU!

Neadekvatne cipele mogu izazvati razne zdravstvene probleme – od krivljenja kičme do poremećaja rada unutrašnjih organa

Ne važe stopala uzalud za osnovu cijelog organizma: u njima se nalazi četvrtina svih kostiju ljudskog skeleta, zglobovi, tetive, mišići i mišićne veze, kao i znojne žlijezde. Od stanja stopala umnogome zavisi opšte zdravlje, a ako ih „dotučemo“ nepravilno izabranom obućom, prijeti nam opasnost od raznih problema, ne samo onih s nogama.

Ravna stopala, žuljevi, šiljci u petama, deformacija palca i čukljevi… – mnogi se suočavaju sa sličnim problemima upravo zbog neodgovarajuće obuće. Ali to je samo vrh ledenog brijega.

S patologijom stopala direktno su povezane artroze, artritisi, osteohondroza, a čak i glavobolja. Dešava se da obuća izazove krivljenje kičme, usljed čega se stežu korjenovi nerava koji idu ka unutrašnjim organima, izazivajući poremećaj njihovog rada (na primjer, želuca). Možete piti tablete bez rezultata, i ne pomišljajući kako je dovoljno samo da odustanete od omiljene obuće s visokim potpeticama.

Pored toga, na stopalima postoje zone koje su povezane s unutrašnjim organima (pogledakjte crtež). Pa tako, obuća koju nosimo utiče na energetske tačke, a tim putem – i na mozak, srce, pluća, oči…

„Bolesna“ obuća

Evo na što treba obratiti pažnju pri izboru novog para cipela

OBUĆA S VISOKOM POTPETICOM JE najopasnija. Ona veoma opterećuje krsta, organe male karlice i zglobove, a svakako pati i samo stopalo. S godinama može nastati valgusna deformacija palca (u narodu poznata kao koščica ili čukalj). Naime, pri hodanju na štiklama – tačka oslonca prenosi se na prvi metatarzalni zglob, jedan od kostiju pomjera se prema unutrašnjoj, a zglob palca ka spoljnoj strani.

PATIKE, BALETANKE, RAVNE KUĆNE PAPUČE mogu biti krivac za ravna stopala. Kao norma, zadnji dio obuće mora biti tvrd, a đon deblji. Čak ni u najudobnijim baletankama ili patikama ne smijete hodati duže od dva sata dnevno. Čak i sportske patike i obuća na platformu nisu sjajne. U obući s krutim đonom mišići stopala ne rade, a cjevanice se previše opterećuju, što je, opet, put ka ravnim stopalima.

„Zdrava“ obuća

PRIRODNA – Kad nosimo obuću od vještačkih, nekvalitetnih materijala, znojne žlijezde rade s velikim opterećenjem, a posljedica je rast patogene flore, kao i opasnost od gljivičnih oštećenja kože.

POTPETICA (uključujući i mušku obuću): 1 cm do 4 cm i visok, tvrd zadnji dio.

(aura.ba)