Od šećera do holesterola: BOŽANSKA LJEKOVITA VODA OD BAMIJE (RECEPT)

Jedna čaša garantuje dobro zdravlje! Ova drevna biljka smatra se božanskom

Okra ili bamija je jednogodišnja tropska biljka porijeklom iz Afrike, koja pripada porodici sljezova. Ima velike žute cvjetove. U medicini sa Istoka vijekovima se koristi u liječenju raznih oboljenja, poput probavnih smetnji i crijevnih teškoća, a reguliše i nivo šećera u krvi, regulisanja holesterola, razvoja crijevne flore, pravilnog rada jetre. Osim toga, daje snagu organizmu.

Upravo zbog svih tih blagodeti, poznata je i kao biljka iz božjeg vrta. Bamija je bogata ugljenim hidratima, magnezijumom, mastima, proteinima, vlaknima, folnom kiselinom, te vitaminima B6, A i C. 100 grama bamije ima svega 36 kalorija. Berba počinje krajem maja ili početkom juna i traje do kraja septembra, odnosno početka oktobra.

Stoga, u nastavku vam donosimo recept ljekovite vode sa ovom moćnom biljkom.

POTREBNI SASTOJCI: 4-5 mahuna bamije srednje veličine, 1 čaša vode, sol i biber (po želji)

Postupak:
Mahune bamije dobro operite pod mlazom vode. Isjeckajte oba kraja mahuna i presijecite na pola. Možete i probušiti nožem svaku stranu mahune.
• Nasjeckane mahune umočite u čašu ili posudicu s vodom i pustite ih da odstoje osam sati (najbolje preko noći). Po želji, u vodi ih možete držati i 24 sata.
• Ujutru stiskajući mahune iscijedite preostali sok iz njih u vodu.
• Nakon toga mahune možete baciti.
• Po želji joj dodajte so i biber