Od glavobolje do ubrzanog starenja: Previše sna nije dobro za zdravlje

 Većina nas mašta o tome da se svaki dan bude bez alarma, naspavani i čili. Ali vjerovali vi ili ne, previše sna škodi tijelu.

Evo šta se dešava sa tijelom ako pretjeramo sa spavanjem:

1. Vjerovatno ćete se stalno osjećati iscrpljeno

Čudno, previše sna neće učiniti da se osjećate osvježeno i energično. Naprotiv, osjećaćete umor i nespremnost da bilo šta učinite. Preporučena količina sna je između 7-9 sati za odrasle. Ako spavate više od toga, vaš mozak se zamagljuje, zbog čega nećete moći da se fokusirate.

2. Glavobolja će biti neizdrživa

Ovo je uobičajen znak prekomjernog spavanja, koji je uzrokovan pogrešnim radom neurotransmitera. Previše sna obično dovodi do neizdržive glavobolje. Štaviše, ako hrčete, veća je vjerovatnoća da ćete se probuditi sa glavoboljom. Istraživanje je pokazalo da im je sklono 60 odsto ljudi koji hrču.

3. Hronične bolesti se mogu pogoršati

Prilično često, previše spavanja pogoršava hroničnu depresiju i druga stanja, kao što je bol u leđima. Pored toga, ako imate tendenciju da se gušite tokom noći (poznato i kao apneja za vrijeme spavanja), možda ćete duže ostati u krevetu zbog lošeg kvaliteta sna. Kao posljedica toga, srčana stanja se mogu pogoršati.

4. Lako ćete se iznervirati

Umjesto da se osjećate sretno i puni energije, veća je vjerovatnoća da ćete se probuditi mrzovoljni i neraspoloženi. Buđenje sa umorom i shvatanjem da ne možete biti produktivni koliko biste željeli, kvari vam raspoloženje i čini vas razdražljivijim i ljutim.

5. Starićete ubrzano

Ne samo da vaše lice stari brže, već i vaš mozak. Procjenjuje se da potonji mogu da postanu 2 godine stariji. Previše spavanja uzrokuje probleme sa pamćenjem i koncentracijom. Pored toga, prekomjerno spavanje usporava metabolizam i izaziva povećanje tjelesne težine. Kao što je poznato, što smo stariji, to je naš metabolizam sporiji.