Od davnina se čuje njeno ime, a mali broj zna nešto više o njoj: KO JE “BABA MARTA”?

U davno doba, određene osobine, vrline i mane, pripisivane su osobama rođenim u određenom vremenskom periodu. Neka od ovih vjerovanja sakupljena su u Narodnom kalendaru i sačuvala su se do današnjih dana.

Mart je dobio ime po rimskom božanstvu rata – Marsu. Zato se ovaj mjesec smatra naročito povoljnim za vojna djejstva. Mart se kod nekih slovenskih naroda, naziva još i blagoveštenjski mjesec, marta, Suhi, brezen i ljetnik, derikoža. Ljudi ovaj mjesec zamišljaju kao ćudljivu babu koja lako mijenja mišljenje – ta “baba”, zove se Marta.

Otuda, u martu može da napada veliki snijeg, ali i da iznenada otopli i ogrije kao da je već ljeto. Zato narod kaže: “Bolje da te zmija ujede, nego da te martovsko sunce ogrije”.

Baba Marta zapravo nikada nije postojala. Nije riječ o nekom mitološkom biću ili božanstvu, već je to personifikacija čitavog mjeseca i njegove nepredvidive prirode.
Baba Marta se sreće kod gotovo svih slovenskih naroda. Kako je i ona dobila ime po bogu rata Marsu vjerovanje kaže da je okrutna na njega, ali da zna da bude i topla i mila zbog proljeća koje najavljuje.

Legenda kaže da je baba Marta nekada stalno bila mila i draga starica. Ipak, jednog dana kralj Numa Pompilije riješio je da martu oduzme prvo mjesto u kalendaru dodavši ispred još januar i februar. Ovo je toliko naljutilo “prvu damu kalendara” da je od tog doba postala ćudljiva i hirovita. I tako je ostalo sve do današnjih dana