Očistite pluća od nagomilanih toksina iz cigareta (RECEPT)

Ako ste pušač ili bivši pušač, vaša su pluća vrlo vjerovatno krcata toksinima iz cigareta. Da biste ih pročistili, koristiće vam napitak ljekovitih svojstava napravljen od tri biljna snagatora: đumbira, luka i kurkume.


Đumbir
Ovaj drevni začin od davnina se koristi zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Između ostalog, pomaže u uklanjanju suvišne sluzi u plućima.

Luk
Luk, kao i bijeli luk ima antikancerogena svojstva, a odličan je saborac i kod brojnih malignih stanja. Posebno je efikasan u sprečavanju raznih bolesti respiratornog sistema.

Kurkuma
Kurkuma ili indijski šafran krcat je vitaminima i mineralima, a sadrži i superzdrave omega-3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva pa svakako obogatite svakodnevnu ishranu ovim začinom.

Za početak, dodajte ga napitku koji čisti pluća, a za koji vam treba:

400 grama luka
1 litra vode
400 grama šećera (želite li zdraviju varijantu koristite med ili javorov sirup)
2 kašike kurkume
korijen đumbira veličine palca

PRIPREMA:
Vodi dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da zakipi.
Glavice luka narežite na četvrtine, raskomadajte korijen đumbira i oboje dodajte u zašećerenu vodu. Kad mješavina ponovno zakipi, dodajte kurkumu te smanjite vatru na laganu temperaturu.
Mješavina neka se kuha sve dok se količina vode ne smanji za pola. Zatim je procijedite i ulijte u staklenku. Kada se potpuno ohladi stavite je u frižider i tu držite cijelo vrijeme.
Uzmite dvije kašike eliksira ujutro na tašte te naveče dva sata poslije obroka.