Očistite organizam od nagomilanog viška: Šest načina za detoksikaciju!

Jedna poslastica vodi mnogim, dok pića i hrana bogata ugljenim hidratima mogu da učine da pojedete čitavu količinu planiranih dnevnih kalorija u samo jednom obroku. Ukoliko planirate da se vratite na pravi put, pokušajte ovih šest savjeta za detoksikaciju kako biste se resetovali nakon opuštenog perioda.

Cijeđenje sokova je sjajan način da unesete veliku količinu dobrih fitonutrijenata, antioksidanasa, vitamina i minerala samo u jednoj čaši. Iako su mnogi u nedoumici da li da počnu sa cijeđenjem ili ne, sasvim je moguće da dobijete sve hranljive materije i da funkcionišete kako treba. Pokušajte da cijedite sokove i pijete ih najduže pet dana nakon perioda prejedanja. U slučaju da ste jeli previše hrane koju nije trebalo, prečišćavanje sokovima može da revitalizuje vaše tijelo. Cijeđenje sokova dokazano pomaže u podizanju antioksidanasa u tijelu, što znači da mnogo brže možete da se oporavite i mnogo lakše da odbijete infekcije. Sokovi sa zelenim povrćem kao što su kelj i spanać, odlični su zajedno sa povrćem i voćem koji imaju veliku količinu vode, kao što su krastavac, cvekla, pomorandža, limun i grejpfrut.

Pijte više vode

Voda je ključna za funkcionisanje probavnog sistema, za hidrataciju organizma i dobar rad metabolizma. Isto tako, voda pomaže u izbacivanju toksina koji mogu da izazovu zapaljenje ili čak hormonalni disbalans. Pijenje vode nas čini energičnijim i pomaže nam da smanjimo glad između obroka.Ukoliko vam je teško da pijete vodu, onda probajte da u vodu dodajete kriškice krastavaca, limuna, pomorandži, grejpfruta ili jagoda. Ovo ne dodaje kalorije vodi, ali je čini ukusnijom za piće. Potrudite se da popijete bar tri, četiri litre vode dnevno.

Jedite manje ugljenih hidrata

U slučaju da ste jeli previše poslastica i dezerta punih ugljenih hidrata, onda ste sigurno pojeli više ugljenih hidrata, nego što možete da sagorite. Prekomjerni ugljeni hidrati se skladište kao masti, ali kada pojedemo manje ugljenih hidrata, tijelo koristi to kao gorivo.Ishrana sa manje ugljenih hidrata, a više proteina može doprinjeti bržem gubitku kila i boljem izgledu tijela. Umjesto što ćete u potpunosti ukloniti ugljene hidrate iz ishrane, ograničite ih na 20 do maksimalno 30 procenata svojih dnevnih kalorija. Ovo je sasvim dovoljno da osigurate svom tijelu da dobije ono što mu je potrebno kako bi moglo da funkcioniše tokom dana i na treninzima. Birajte ugjlene hidrate sa dosta vlakana, uključujući zeleno povrće kao što su brokoli i kelj, povrće bez skroba, kao što su tikvice i cijele žitarice kao ovsena kaša i smeđa riža.

Pijte više čaja

Čaj je pun antioksidanasa, uključujući i katehin, koji se pokazao kao odličan jer ima brojne zdravstvene koristi, uključujući ubrzaniji metabolizam. Katehin koji se može naći u zelenom, crnom i bijelom čaju, povećava otpuštanje hormona norepinefrina. Kada se ovaj hormon aktivira, u kombinaciji sa drugim sastojkom iz čaja – kafeinom, ubrzava topljenje masnih naslaga. Rezultat je isto tako povećana energija u sljedeća 24 čaa, što znači da vaš metabolizam ostaje ubrzan i sagorijeva kalorije čak i kada odmarate. Umjesto što pijete čaj, popijte šolju zelenog čaja sa limunom. Možete ga piti čak i hladnog tokom cijelog dana.

Jedite supu

Kao i sok, supa može da vam pomogne da dobijete brojne potrebne hranljive sastojke u samo jednom obroku. Napravite sami supu od povrća i tako izbjegnite supu iz kesica koja je puna natrijuma. Dodajte dosta svježeg povrća kao što su brokoli, pečurke, paprika i luk, pa čak i sporovareće ugljene hidrate kao što su tikvice, slatki krompir i pasulj. Ubacite i začine kao što su kurkuma i paprika kako biste ubrzali metabolizam. Supa ne samo da je lakši obrok, već i vlakna iz povrća mogu da vas zasite, smanje apetit i pomognu da detoksikujete želudac.

Jedite više zeleniša

Zeleniš je bitan deo zdrave ishrane i njegov veći unos pomaže u čišćenju želuca i uklanjanju toksina. Visoki nivoi estrogena mogu biti rezultat malog unosa vlakana i povrća. Ukoliko ste izbjegavali zeleniš na uštrb više nezdrave hrane, sada je pravi trenutak da to promijenite. Kelj, brokoli i karfiol sadrže antietrogenske fitonutrijente i vlakna koja mogu da smanje i uklone toksične nivoe estrogena u tijelu. Kada su hormoni balansirani, zapaljenja i nadimanje se smanjuju i vaš metabolizam i sposobnost topljenja masti se pojačavaju. Postarajte se da jedete zelenu salatu i zeleno povrće uz svaki obrok.

(stil.kurir.rs)