Očistite jastuke u jednom potezu

Da li ste nedavno očistili svoj jastuk na kojem spavate? Ako mislite da je dovoljno samo uvijek imati čistu jastučnicu na njemu, griješite. Jastuke bi trebalo da čistite barem tri puta godišnje, a posebno u jesen.

Prema riječima Roberta Oxmana, direktora Sleep to Live instituta u Americi, jastuk bi trebalo da se promijeni na svakih šest mjeseci.

Ako imate jastuke koje možete prati u mašini za veš, a da se ne oštete, svakako u bubanj stavite dva jastuka.

Ako perete samo jedan, ostaće previše prostora u bubnju mašine pa se i jastuk može lakše oštetiti pri pranju. Mnogi jastuci nakon nekog vremena postanu žuti, a to ne mora biti problem koji ćete samo prekriti novom jastučnicom.

U bubanj mašine za pranje veša ulijte vruće vode, šoljicu praška za izbjeljivanje odjeće, šoljicu praška za pranje i dvije supene kašike sode bikarbone. Pratite uputstva proizvođača i provjerite na kojoj najvišoj temperaturi smete da oprerete jastuk.

Nakon što je pranje gotovo jastuk dobro “izudarajte” sa svih strana kako biste što više vlage izbacili van i na taj način sprečili nastajanje plesni. Jastuk dobro osušite na vazduhu prije nego što ga ponovo vratite na krevet.