Očistite i osvježite dom korom od citrusa

Netoksične i prirodne supstance su sve popularniji način za čišćenje kuće. I ako su prirodni, oni su u isto vrijeme i veoma efikasni i predstavljaju odličan izbor za ljude koji su osjetljivi na jake hemikalije.

Sirće, osim što je odlično po zdravlje, može se iskoristiti i za čišćenje kuhinje ali i mnogih drugih stvari u kući. Obogaćen voćem, predstavlja idealan saveznik u borbi protiv nečistoće. Evo recepta za prirodno čišćenje kuhinje!

Sastojci:

Kore voća: Možete koristiti različite vrste voća (citrusa). Količina dovoljna da ispuni polovinu tegle.
bijelo alkoholno sirće (dovoljno da ispuni teglu i prekrije kore voća)
Oprema:

1 velika tegla sa poklopcem
sito
velika posuda
flašica sa raspršivačem
Instrukcije:

Sačuvajte kore citrusnog voća i počnite da ih odlažete u teglu. Kada se tegla bude napunila, sipajte sirće preko kora. Sirće treba da prekrije teglu. Zatvorite teglu sa poklopcem, i ostavite da odstoji na mračnom mestu dvije njedelje. Što ona duže bude stajala, kore će se više omekšati i sjediniti, a samim tim sredstvo će biti jače i bolje.

Nakon dvije nedjelje, uz pomoć dobrog sita, procijedite voćno sredstvo za čišćenje. Dobijenu tečnost sipajte u veliku posudu. Bacite iskorišćene kore. Sada sipajte sredstvo u flašicu sa raspršivačem i koristite ga kao svako drugo sredstvo za čišćenje.