Oči tvoje govore: ŠTO SU JOJ VEĆE ZJENICE, TO JE OSOBA PAMETNIJA!

Oči otkrivaju koliko je čovjek inteligentan i kakva mu je moždana funkcija, s obzirom da su one u korelaciji sa veličinom zjenica, tvrdi nova naučna studija. Prema toj studiji, što su zjenice veće, to je i veća šansa da je njihov “vlasnik“ pametniji

Spoznajne sposobnosti, kao što su kontrola pažnje, fluidna inteligencija i kapacitet radne memorije u vezi su sa veličinom zjenice, zaključili su naučnici sa Instituta za tehnologiju u Džordžiji, poslije ispitivanja na 500 učesnika studije.

Mjerili su prosječnu veličinu zjenice svakog od učesnika, koji su imali između 18 i 35 godina. Potom je učesnicima data serija testova koji mjere koliko mogu da ostanu usredsređeni i da održe pažnju dok neko namjerno pokušava da ih omete. Takođe, mjereno je i koliko su u stanju da rješavaju probleme sa kojima se do tada nisu suočavali, te kolika im je moć pamćenja novih informacija.

Učesnicima je zatim ponuđena serija kognitivnih testova kojima se mjere njihove sposobnosti da ostanu koncentrisani i kontrolišu pažnju dok su namjerno rasijani, da rasuđuju kroz nove probleme i pamte nove informacije. Laboratorija je bila zatamnjena kako se učenici ne bi štrecali kao odgovor na svjetlost.

“Otkrili smo da je veća zjenica povezana sa većom fluidnom inteligencijom i kontrolom pažnje, ali i sa manjim stepenom radne memorije – naveli su autori studije objavljene u časopisu “Međunarodni žurnal kognicije”.

Istraživači su rekli da se razlika u veličini zjenica kod onih koji su postigli najveći i najniži rezultat mogla otkriti golim okom. Objašnjavajući zašto veličina zjenice može ukazivati na moć mozga, istraživači sugerišu da bi korelacija mogla biti povezana s locus coeruleusom neuronskog sistema koji reguliše aktivnost mozga u određenim regijama.

Odnos veličine zjenice i kognitivne sposobnosti može se objasniti djelovanjem neuronskog sistema poznatog kao locus coeruleus ili “plava tačka”. Taj sistem reguliše aktivnosti u pojedinim moždanim regionima, ali ima uticaja i na širenje zjenica. Uz dalekosežne neuronske veze sa mozgom, on oslobađa hormon koji reguliše određene procese, uključujući pažnju i učenje.