Očekuje nas pomračenje super plavog mjeseca: Fenomen koji se nije dogodio više od 150 godina

Tri nebeska događaja koja se nisu poklopila za više od 150 godina, imaće efekt na izgled sljedećeg punog mjeseca koji će biti 31. januara, događaj koji je opisan kao pomračenje super plavog mjeseca.
Dakle, nazovite to kako god želite, crveni mjesec, plavi mjesec, ili supermjesec, ali ovaj događaj kom ćemo svjedočiti nije viđen više od 150 godina.


Pa, šta se zapravo dešava?

Prije svega, supermjesec 31. januara će karakterisati potpuno lunarno pomračenje, sa potpunom vidljivošću sve od zapadnog dijela Sjeverne Amerike preko Pacifika i istočne Azije.

Orbita Mjeseca oko naše planete je nagnuta, pa on bitno pada iznad ili ispod sjenke Zemlje.

Prema riječima naučnika iz NASA-e, skoro dva puta godišnje, pun Mjesec ima tendenciju da bude savršeno usklađen sa Zemljom i Suncem, izazivajući da Zemljina sjenka blokira sunčevu svjetlost, koja bi se uglavnom reflektovala na Mjesecu.

To znači da će u gore pomenutim oblastima, 31. januara, Mjesec izgubiti svoju svjetlost i dobiti misteriozni sjaj, slabiji nego obično, uglavnom izazvan oskudnom sunčevom svjetlošću koja prolazi kroz Zemljinu atmosferu.
Taj misteriozni izgled, koji se često emituje u crvenkastoj nijansi zbog načina na koji atmosfera duplira svjetlost, je razlog zašto se potpuna pomračenja mjeseca nekada nazivaju “krvavim mjesecom“.

Ali to nije sve. Interesantno je da će supermjesec 31. jaunara takođe biti i drugi pun mjesec u ovom mjesecu.

Neki ljudi imaju tendenciju da drugi pun mjesec u toku jednog mjeseca nazivaju Plavi mjesec, što ovaj fenomen čini super “Plavim mjesecom“.

Plavi mjesec se dešava na svake dvije i po godine, u prosjeku.

Sa totalnim pomračenjem, to će biti “super plavi krvavi“ mjesec.

Dakle, svjedočićemo fenomenu koji se nije dogodio više od 150 godina.

Webtribune.rs