Obrnuta psihologija: KAKO DA DOBIJETE SVE ONO ŠTO ŽELITE?

Vjerovatno ste nekada u životu, možda i slučajno, imali priliku da primijenite metodu obrnute psihologije. Sigurno vam se desilo da vam je neko nekad prigovorio za nešto, a da je vaš odgovor bio, da ili to tako volite/želite, a da druga strana, ako može bolje, uradi sama.

U nekim situacijama, zapravo ste i dobili da neko uradi ono što ste podsvjesno željeli, ali vas je možda mrzilo (poput raspremanja sobe). Upravo to je bio jedan od primjera kada je na snagu stupila obrnuta psihologija, a stručnjaci kažu, da je zapravo svakodnevno koristimo i više nego što smo mislimo.

Naučno gledano, obrnuta psihologija je efektivan metod koji možete da koristite da druge ubijedite da kažu ili urade ono što vi želite. Dakle, ciljanoj osobi treba da predočite upravo suprotno od onoga što vam je potrebno.

Pa zar ne zvuči primamljivo?

Sa jedne strane, ovaj metod neće uvijek djelovati, pa je na prvom mjestu bitno da znate, sa kim imate šanse a sa kim ne, ali i kako da ovaj metod sprovedete kako treba. Psiholozi su za portal Bright Side, dali 10 ključnih savjeta kako da ovu vještinu briljirate.

Na kome se lako sprovodi?
1. Ova metoda efikasnija je kod ljudi koji su prirodno otporniji i osorniji i mrze da im se govori šta da rade.

2. Sa druge strane, emotivci, ali i oni sa previše samopouzdanja, kao i razdražljivi ljudi, takođe su podložni obrnutoj psihologiji.

Kako se izvodi?

3. Stručnjaci kažu da je bitno da na neki način izazovete drugu osobu, insistirajući na argumentima suprotnim od onog što želite da postignete. Ključ je da navedete drugu stranu da misli da donosi odluku samostalno.

4. Izuzetno je bitno da budite mirni dok koristite obrnutu psihologiju, posebno ako je koristite kod djece.

5. Pobrinite se da uvijek imate krajnji cilj na umu.

6. Recite suprotnu stvar od onoga što želite, i neka vaš glas bude ujednačen. Nekad može pomoći u situacijama kad vam se neko dopada

7. Primjera radi, želite da privučete nekoga ko sa vama samo želi da bude prijatelj. Ako to nije konačna odluka, recite mu ili joj, da se sa tim slažete i da ne želite ništa osim prijateljstva. U nekim situacijama, upravo vaša nezainteresovanost može povrijediti sujetu druge strane i na taj način, dobijate šta želite.

Izazov!
8. Obrnutu psihologiju možete da koristite i kao izazov: “Kladim se da ne možeš da stigneš na vrijeme!” “Nema šanse da pojedeš sve to za 15 minuta” (primjer sa djecom). U većini situacija, uojećete da dobijete ono što ste željeli.

Pripreme su bitne
9. Vježbanjem do savršenstva. Zato je bitno da i za ovo vježbate unaprijed i da zvučite ubjedljivo.

Ne pretjerujte
10. Budite pažljivi na kome vježbate tehniku, i ne koristite ovaj metod u ozbiljnim situacijama. Obrnuta psihologija može da vam se “osveti” ako je ne koristite kako treba, zato nikada nemojte da pretjerujete ili da idete predaleko, ili ćete ubrzo postati poznati kao manipulator.

error: Content is protected !!