OBRIŠITE INTERNET EXPLORER, MOŽE VAM ŠTETITI ČAK I AKO GA NE KORISTITE

Internet explorer već je godinama na lošem glasu, a čak je i Microsoft praktički dignuo ruke od njega jer ga toliko malo ljudi koristi. No stručnjak za računarnu sigurnost sad je otkrio kako bi vam on mogao naštetiti i samo ako ga imate na računaru.

John Page otkrio je sigurnosni propust u upravljanju browsera MHT datotekama, arhivskim datotekama web stranica, koji hakerima omogućuje da špijuniraju korisnike Windowsa, ali i da kradu njihove podatke.

S obzirom na to da Windows MHT datoteke otvara prema zadanim postavkama preko Internet Explorera, čak ne morate ni pokretati browser da biste imali problem – sve što trebate napraviti je otvoriti attachment dobiven mailom ili na chatu, piše engadget.com.

To ne bi bio problem da nije došlo do otkrivanja greške. Naime, Page je o otkrivenom sigurnosnom propustu obavijestio i Microsoft, koji je odbio odmah izdati zakrpu. Umjesto toga, odgovorili su mu da će razmotriti problem u budućim verzijama.

Iako to sugerira da je zakrpa na putu, propust ostavlja milijune korisnika potencijalno ranjivima, osim ako ne isključe Internet Explorer (ne može se potpuno obrisati) ili u zadanim postavkama ne označe drugu aplikaciju za otvaranje MHT datoteka.