Obratite pažnju na 3 navike koje najlošije utiču na psihu: DEPRESIJU POJAČAVAJU PILULE ZA KONTRACEPCIJU, ALI I…

Neke svakodnevne navike povećavaju rizik od nastanka depresivnog stanja
Sve češće se pojavljuju alarmantni rezultati istraživanja koji otkrivaju da je depresija postala vrlo raširena bolest. Uzroci, odnosno okidači bolesti vrlo su složeni i svakako tema čija obrada zahtijeva stručno mišljenje, ali postoje i svakodnevne stvari koje mogu ugroziti psihičko zdravlje.

Šta možemo uraditi kako bismo smanjili rizik da sami ne postanemo žrtve depresije? Treba savjesnije živjeti – to takođe znači da treba eliminisati i slijedeće svakodnevne izvore opasnosti za našu psihu.

1. Pogrešno korištenje društvenih medija

Jedno od najspornijih pitanja današnje nauke jeste kakvo tačno djelovanje imaju Fejsbuk i druge društvene mreže na našu psihu. Naime, rezultati istraživanja su često su oprečni, međutim, u jednom su složni – sve zavisi od toga kako se koriste društveni mediji.

Istraživanje Univerziteta Missouri došlo je do slijedećeg rezultata: povremeno korišćenje (održavanje kontakata) nema negativnih posljedica, dok zavist i negativnost u postovima mogu pogodovati nastanku depresivnih stanja.

2. Provođenje vremena s pesimističnim ljudima

Kako bi se potvrdio taj efekat, dovoljno je napraviti mali eksperiment. A počinje sa slijedećim pitanjem: Možete li biti dobre volje ako su npr. vaš najbolji prijatelj ili prijateljica upravo prekinuli dugu vezu pa imaju katastrofalno pesimističnu perspektivu prema cijelom svijetu?

Pretpostavljamo da ne možete. S druge strane, nije u redu ostaviti prijatelje same s njihovim problemima. Problem su samo ljudi čije crno raspoloženje traje, i traje i zapravo je hronično, gotovo životni stav.

Ko je često okružen pesimističnim ljudima i osobama koje su stalno loše volje, raste rizik da to pređe na njih – a tako raste i vjerovatnost za nastanak depresije. Budite oprezni – smanjite druženje s ljudima koji sve vide crno.

3. Uzimanje kontracepcijskih tableta

Istraživanja su pokazala da je kod žena koje uzimaju kontracepcijske tablete 40 posto veći rizik od nastanka depresije. Kritična faza je u prvih šest mjeseci od početka uzimanja – a postotak kod mladih djevojaka u dobi od 15 do 19 godina je čak oko 80 posto!

Šta napraviti?
Baciti pilule i drugačije se štititi?

Stručnjaci tvrde da ipak nema mjesta panici. Depresija jeste moguća nuspojava, ali je vrlo rijetka i ginekolog bi trebao to navesti tek kao jednu od mogućih nuspojava pri savjetovanju s pacijentom.