OBRATITE PAŽNJU: IMATE LI DEBELI VRAT, SRCE VAM JE U VELIKOJ OPASNOSTI!

vratNe možete zakopčati dugme na kragni košulje? Možda imate veći problem od toga da ćete izgledati neuredno. Naime, novo istraživanje provedeno u Brazilu, pokazalo je kako muškarci s većim obimom vrata imaju veće šanse za obolijevanjem od srčanih bolesti.
Prosječan obim vrata kod muškaraca je oko 38 centimetara. U istraživanju je sudjelovalo 4.000 muškaraca, piše Men`s Health.

Sa svaki dodatnim 2,5 centimetra, muškarci imaju 32 posto veće šanse da razviju otpornost na inzulin, 24 posto veće šanse za povišeni krvni pritisak, 50 posto veće šanse da im poraste razina triglicerida i 22 posto veće šanse za niskom razinom dobrog kolesterola.

Prijetnja za srce

Masne naslage koje se nalaze u predjelu vrata, mogu izazvati proizvodnju inflamatornih supstanci koje doprinose gomilanju plaka u karotidnim arterijama u vratu, što loše utječe na srce, tvrdi autorica studije, Cristina Baena.
Baena ističe kako muškarci kod kojih je vrat deblji u odnosu na prosjek, imaju i do tri puta veće šanse za pojavu srčanih problema i ostalih zdravstvenih tegoba.

(D. K./aura.ba)