OBRATITE PAŽNJU! ČETIRI FASCINANTNE STVARI KOJE VAM VOSAK IZ UŠIJU MOŽE REĆI O VAŠEM ZDRAVLJU

Ear Hygiene

Miris, boja i struktura voska iz ušiju, čija je uloga sprječavanje prljavštine i bakterija da uđu preduboko u ušni kanal, mogu otkriti važne informacije za zdravlje.

Vodenast i zelenkaste boje

Ako ste se znojili, vodenasti iscjedak iz uha je vjerojatno posljedica vašeg znoja koji se slio u uho i pomiješao s voskom, kaže Brett Comer, doktor medicine, profesor i otorinolaringolog na Sveučilištu u Kentuckyju. Ali, ako se niste znojili, a vodeni vosak je zelenkasta ili tamno žut, to može ukazivati na upalu uha, piše Women’s Health.

Ima jaki miris

To je znak da se radi o infekciji ili oštećenju srednjeg uha. To može uzrokovati brojne simptome koji liječnici nazivaju kroničnom upalom srednjeg uha. Jedan od simptoma može biti sekret iz uha neugodnog mirisa, a ukoliko se radi o upali srednjeg uha možete primijetiti probleme s ravnotežom, zvuk u ušima ili imati osjećaj da vam je uho puno ili začepljeno. Ako primijetite te simptome, posjetite liječnika.

Vosak curi iz uha

Infekcije ili ranice u bubnjiću mogu uzrokovati stvaranje abnormalnog rasta kože zvanog kolesteatom. U uhu nastaje izraslina slična cisti što rezultira time da debris iz uha popuni ušni kanal. U ovom slučaju umjesto neprimjetnog sekreta na kakav ste navikli, sekret iz uha može izaći u obliku curenja ili grudica. Pritisak i bol u uhu također su simptomi kolesteatoma.

Nema voska u ušima

Nepostojanje voska u ušima može biti znak rijetkog i nedovoljno istraženog stanja zvanog keratitis obturans. Kod ovog se stanja vosak u ušima, umjesto da postepeno izlazi sam od sebe, gomila unutar uha sve dok se ne stvori tvrdi čep. Simptomi su bol i osjećaj da su vam uši pune.