Obratite pažnju: AKO STE ČESTO ŽEDNI, TO UKAZUJE NA OZBILJNA OBOLJENJA!

Osjećaj žeđi može ukazivati na to da ste previše intezivno vježbali, jeli suviše začinjenu hranu ili jednostavno tog dana niste unijeli dovoljno tečnosti u organizam. Ako su vam i usta suha, tijelo vam možda ukazuje na neki zdravstveni problem koji prouzrokuje žeđ. Ako spadate u grupu ljudi koji vode računa o hidrataciji, a i dalje osjećate žeđ, možda vas muči neki od slijedeća tri problema.
Dijabetes

Kada je nivo šećera u krvi previsok, organizam vrši pritisak na bubrege da proizvode više urina kako bi se riješili viška glukoze, a često mokrenje, drugi uobičajeni simptom dijabetesa, donosi žeđ. Ako osjećate ekstremnu žeđ i često mokrite, primijetite iznenadni gubitak težine, umor i razdražljivost, provjerite da li možda bolujete od dijabetesa.

Nizak pritisak
Hronični stres uzrokuje da adrenalinske žlijezde manje luče, što može rezultirati niskim pritiskom. To može da izazove vrtoglavicu, depresiju, tjeskobu i ekstremnu žeđ. Osjećaj žeđi je način na koji tijelo dodaje više tečnosti u krv u nastojanju da digne krvni pritisak. Jedno od rješenja problema u ovom slučaju jeste da probate da smanjite stres.

Anemija
Iznenadni gubitak krvi ili gubitak krvi koji traje usljed nekog unutrašnjeg krvarenja su najčešći uzroci anemije. Kod osobe koja ima anemiju tijelo se bori da proizvede dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca, što može izazvati pojačanu žeđ, zajedno s brojnim drugim simptomima poput slabosti i umora.