Obožavamo ih, a nisu dobre za ljeto: OVE NAMIRNICE IZAZIVAJU NADUTOST

Postoje namirnice koje su lagane i osvežavajuće, pa se samim time čine kao idealan zalogaj tokom ljeta. Ipak, one mogu da prouzrokuju nadutost.

Mješavina orašastih plodova i grožđa
Iako se čini kao zdrava grickalica jer je puna orašastih plodova i voća bogatog vlaknima, ova mješavina i nije najbolji izbor. Baš kao i čips ili štapići, i ovo je prepuno soli koja privlači vodu što dovodi do toga da vaše tijelo zadržava tu vodu, a pritom ste i naduti. Ako imate problema sa apsorpcijom fruktoze, sušeno voće u ovom miksu samo pogoršava problem i može da prouzrokuje gasove, piše Eat This Not That.

Sladoled
Nema bolje poslastice ljeti od sladoleda, ali i on može da prouzrokuje nadutost. Problem je u laktozi, mliječnom šećeru koji može da bude uzrok gasova u trbuhu čak i ako nemate problem sa intoleracijom na laktozu.

Kokteli
Iako zvuče primamljivo, alkohol u njima može da prouzrokovati nadutost, a ako pijete nešto jako slatko poput pina kolade, tijelo će početi da stvara gasove.

Proteinske pločice
Na plaži je ponuda jela obično ograničena na nešto prženo i nezdravo, pa mnogi sa sobom nose proteinske pločice kako bi izbjegli brzu hranu. Naravno, to je dobar izbor dugoročno i brzu hranu dobro je izbjegavati, ali većina tih pločica sadrži soju koja prouzrokuje gasove, a sadrži i oligosaharide, šećere koje tijelo teško probavlja. Oni se talože u trbuhu i prouzrokuju nadustost.

Gazirana pića
Mjehurići u ovim pićima prouzrokuju nadutost i otečenost, tako da je uvijek bolji izbor obična voda.