Obogatite ishranu morskim plodovima i povrćem za zdravu štitnu žlijezdu

Pouzdano je dokazano da količina joda u štitnoj žlijezdi zavisi od količine koju pojedinac unosi u organizam preko ishrane i vode koju pije. Da bi dobro obavljala svoju funkciju štitna žlijezda, potrebno je unositi dovoljne količine joda u organizam.

Kada već govorimo o štitnoj žlijezdi treba pomenuti njene funkcije, koje tako upućuju i vezu sa jodom u organizmu. Pored toga što ubija mikrobe, ona obnavlja energiju potrebnu za svakodnevne poslove, smiruje nerve tj. oslobađa nas napetosti, i isto tako utiče na pamćenje i mišljenje.

Takođe, problem prekomjernog i neželjenog nagomilavanja sala česta je kod ljudi, a jod je jedan od najboljih katalizatora oksidacije koju imamo. Katalizator je neka vrsta šibice koja u tijelu pripaljuje vatru čije gorivo predstavlja uzeta hrana, a ako ne sagori kako treba, tada se hrana nagomilava u obliku masnih naslaga (sala).

Štitna žlijezda izvlači jod iz krvi i korisno ga upotrebljava, ali isto tako može i da bude primorana da iz sebe ispušta jod što se pojavljuje kada pijemo vodu sa dosta hlora ili konzumiramo previše kuhinjske soli. U slučaju da živite u prostoru gdje je zemljište siromašno jodom i ako ste primorani da pijete vodu koja je prečišćena hlorom, ili često ste bez snage, malaksali, bez izdržljivosti, sporije razmišljanje i gojite se, treba znati kako da količine joda u organizmu povećate do normalne granice. Dakle, prvenstveno obratiti pažnju na ishranu, tačnije, jesti hranu bogatu jodom. Joda najviše ima u: morskoj ribi, morskim plodovima,mrkvi, spanaću, paradajzu, rotkvi, grašku, krompiru, pečurkama, jagodama, bananama, kupusu, luku, žumancetu, zelenoj salati.

Isto tako, jod možete nadoknaditi preko kože. Povremeno je dobro namazati kožu tinkturom joda. Takođe, dobro je uzimati preparate za koje se zna da su bogati jodom, kao na primjer rastvor joda koji se može kupiti u apoteci, ili alga-tablete, itd. Rastvor joda je najdostupniji i najjeftiniji preparat koji vam može pomoći u ovakvim slučajevima i svako može da ga uzima. Od kada ga je napravio francuski hemičar Lugol, ovaj jodni rastvor se i danas pravi na isti način i stalno se upotrebljava. Pravi se od 5% elementalnog joda i 10% kalijum jodida.

Ako vam je dan bio iscrpljujući sa teškim radom i brigama, preporuka je da se za večeru jede riba ili neki drugi morski plodovi, jer tek kada je takva večera biće vam  osigurana potrebna količina joda i kalijuma u organizmu koja je neophodna za smirivanje nervnog sistema

Za održavanje normalne doze joda u organizmu, osoba treba da uzima manje količine i samo nekim danima u nedjelji. Pa je tako, deset kapi joda veća količina od ukupne količine u organizmu. Zato se uzimaju male doze jodnog rastvora – jedna do dve kapi, u zavisnosti od tjelesne težine. Ljekari uglavnom preporučuju da se ovaj rastvor uzima na prazan stomak dvadesetak minuta prije obroka.

(stil.kurir.rs)