OBLOGE OD MEDA POMAŽU DA RANE BRŽE ZAMLADE!

Nanesite malo meda na ranu prije nego što je uvijete zavojem

Vjerovali ili ne, med ima snažna antibakterijska svojstva. Nedavna studija je pokazala da med može uništiti gotovo sve sojeve bakterija koje mogu uticati na inficiranje rane.

Korištenje meda kao lijeka predstavlja najčešći i najpoznatiji način njegove upotrebe širom svijeta. Uz sve hranjive i ljekovite osobine, u novije vrijeme medu u izvornom obliku se sve više pripisuje sposobnost zacjeljenja rana. U zrelom medu sadržaj vode je nizak i ne dopušta rast u bilo koje vrste mikroorganizama. Visok sadržaj šećera u medu uzrokuje visok osmotski pritisak na površini rane.

Zato iz ozlijeđene sredine povlači tekućinu koja prelazi u sredinu zasićenu ili prezasićenu šećerima, a u predjelu rane ostaje mala količina tekućine, nedovoljna za razvoj i razmnožavanje mikroorganizama.

Uobičajeno, 20 ml meda (25 – 30 g) je dovoljno za oblog veličine 10 cm X 10 cm. Oblog od meda treba izrezati na veličlinu koja malo prelazi preko rubova rane. Najbolje je prvo namazati med na oblog i zatim položiti na ranu, umjesto razmazivanja na samu ranu.
Kako bi spriječili da med iscuri iz obloga, potrebno je koristiti vodootporne obloge. Ne preporučuju se upotreba obloga koji upijaju, jer će med tako biti manje učinkovit. Ljepljive vrpce ili flasteri mogli bi pridržati oblog na mjestu.

Ako postoji gnoj u ozlijeđenom područuju, premažite ga medom prije postavljanja obloga, tako će med sasvim doći u dodir sa ozljedom i moći će ju zaliječiti.

Količina meda koja je potrebna za ranu ovisi o količini tekućine koja se vadi iz nje. Med će postati beskoristan ako se razrijedi sa velikom količinom tekućine. Također, redovitost promjene obloga ovisi o tome koliko brzo tekućina razrjeđuje med.

Za dublje infekcije, potrebno je više meda koji će proizvesti antibakterijski učinak.
Možda će biti potrebno mijenjati oblog do 3 puta tijekom dana.
Iscijeđivanje tekućine moglo bi se smanjiti nakon prvih dva dana korištenja mednog obloga. Nakon tog vremena potrebno je manje mijenjati oblog.