Obloge i kupke od bundeve koje smiruju EKCEME

Ovo je recept ruske doktorice, a možete ga napraviti sami. Veoma brzo smanjuje upalu i iritirajući svrab!
Ako ste i vi skloni ekcemima a ne možete da pronađete adekvatne proizvode koji će vam pomoći a da pritom ne koštaju pravo bogatstvo, pokušajte sa prirodnim tretmanima. Specijalista dermatologije iz Sankt Peterburške bolnice, Dr Valerija Nikolajevna Mališeva savjetuje ljudima koji pate od ekcema da sami pripreme oblogu i kupku.

Kako ona kaže, u Rusiji se od davnina za borbu sa ekcemom koristi bundeva! Evo kako da pripremite oblogu:

Uzmite žutu bundevu srednje veličine. Skinite joj koru i isijecite je na krupne komade. Bundevu kuhajte u mlijeku sa većim procentom masnoće 10-15 minuta, a zatim je izvadite iz mlijeka i napravite pire.

Stavite pire od bundeve na gazu, složenu u nekoliko slojeva. Oblogu stavite na kožu oboljelu od ekcema. Držite oblogu 10-15 minuta, a zatim oblogu bacite i napravite novu, koju ćete takođe držati 10-15 minuta. Cijela procedura traje ukupno oko pola sata. Ova obloga smanjuje i upalu i svrab na koži.

Doktorka Mališeva daje i recept za kupku protiv ekcema:

Svježu bundevu izrendajte ili isjeckajte u blenderu. Ovu kašu iscijedite, pa dobijeni sok pomiješajte sa svježe pripremljenim čajem od kamilice. Smjesu sipajte u kadu sa toplom vodom za ljekovitu kupku u trajanju od 10-15 minuta. Poslije 4-5 svakodnevnih kupki dolazi do poboljšanja stanja: ekcem se smanjuje, koža počinje da se regeneriše i smanjuje se svrab.

Kako doktorka tvrdi, recepti su posebno pogodni za djecu.PROČITAJTE I OVO

EKCEM – Kako ga liječiti? ČAJEVI, KUPKE, OBLOGE