OBLIK STOLICE I ZDRAVLJE UNUTRAŠNJIH ORGANA: AKO NIJE GLATKO, MEKANO I U OBLIKU ZMIJE TRK DOKTORU!

Svaki oblik stolice koji se razlikuje od savršene formacije može otkriti razne probavne probleme. I zato pripazite.

Izgled stolice dosta govori o vašem zdravlju i stanju unutrašnjih organa. Stručnjaci kažu kako je savršena formacija stolice u obliku slova S, glatka je i u komadu. Svaki oblik koji se razlikuje od savršene formacije može otkriti razne probavne probleme. I zato sljedeći put kad odete na WC, bacite malo oko…

  1. Odvojene kvrge, poput oraha

Zbog nedovoljno vlakana i tekućine dolazi do nejasno definiranog oblika stolice. Prohodnost nije najbolja i nakon što prođe može doći i do blagog krvarenje. Ovo stanje zna pogoditi one koji su na antibioticima, ali na dijeti sa smanjenim unosom ugljikohidrata i vlakana.

Kod ovakve stolice povećajte unos vlakana i konzumirajte dovoljno vode. Provjerite je li vaša ishrana uključuje dovoljno voća i povrća, sjemenki i orašastih plodova. Smanjite unos prerađene hrane, kao i mliječnih proizvoda i mesa

  1. Oblik kobasice, ali s tvrdim kvrgama

Poznat kao organski zatvor, ovaj oblik je destruktivan, jer veličina premašuje analni otvor. Uzrok je najčešće odgađanje i držanje u sebi ili hronična konstipacija. Također dolazi i do nadutosti.

SAVJET: Uključite dijetu od voća i povrća. Nemojte se suzdržavati ako morate ići na WC. Pobrinite se da pijete dovoljno vode. Posavjetujte se s liječnikom, ako stanje potraje. Kako biste održali probavi zdravom počnite vježbati i jedite tri glavna obroka dnevno. Najbolje što možete učiniti je da se probate opustiti, možda malo meditirati i da ne preskačete obroke.

  1. Glatka, meka i u obliku zmije

Ovo je normalna forma za one koji obavljaju nuždu jednom dnevno. Promjer je između jednog i dva centimetra. Ovo je pokazatelj dobrog zdravlja.

  1. Mekane loptice koje lako prolaze

Ovaj oblik je tipičan za one koji nakon svakog većeg obroka idu na WC. Promjer je u rasponu od jedne do jedan i pol centimetara.

  1. Neravna i kašasta

Ovaj oblik teško je kontrolirati ako nemate u blizini WC. Ova vrsta stolice ukazuje na hiperaktivno debelo crijevo, višak kalija, naglu dehidraciju, povećani krvni tlak koji je povezan sa stresom. Stanje također može biti povezano s uzimanjem laksativa i začinjene hrane

SAVJET: Izbjegavajte jako začinjenu hranu. Probajte polako jesti. Jedite dovoljno vlakana

  1. Vodena

Ovo stanje označeno je kao proljev ili dijareja i obično je uzrokovana infekcijom. Pijte dosta vode u tom stanju, kako ne biste dehidrirali. Promjene prehrani tjelovježba mogu pomoći.

Jedite hljeb od cjelovitog zrna, voće i povrće. Svakodnevno vježbajte. Ne zaboravite piti osam do deset čaša. (Živim.hr. )