Objašnjenja nema: Okiku – lutka kojoj od 1921. godine raste kosa

Godine 1918. djevojčica po imenu Okiku dobila je kao poklon jednu lutku od svog brata. Lutka je naočigled bila obučena u tradicionalnu japansku nošnju i izgledala je kao sasvim obična igračka. Okiku je veoma zavoljela tu lutku, provodila je dane i noći sa njom. Nakon tri godine, devojčica se razboljela i umrla.

Kao što običaji nalažu, nešto što je pokojnik volio ili koristio (a da je materijalna stvar) to bi trebalo pokopati, ali roditelji nisu željeli napraviti i lutku su ostavili kao uspomenu na svoju kći. Nakon nekog vremena, oni su primijetili da toj lutki raste kosa, u prvi mah su mislili da im se to čini, ali je to bilo zaista tako.

Kako bi se uvjerili da to ne umišljaju i da nije neka igra oni su lutki skratili kosu, ali međutim ona je poslje nekog vremena opet porasla. Oni su polako počeli vjerovati da se u lutki nalazi duh njihove preminule kćeri.

Nakon nekoliko godina oni su se preselili u drugu kuću i tada je čudno događanje sa lutkom prestalo, ali oni su ipak lutku odnjeli u Mannoji hram da bi se savjetovali sa svećenicima tog hrama.

Nakon što je lutka dospjela u ruke jednog od svećenika, kosa na lutki je počela rasti istog trena.

I dan danas lutka se nalazi u tom hramu i dalje joj raste kosa. Prije nekoliko godina, znanstvenici su izvršili testiranja na kosi i utvrđeno je da je to zaista ljudska kosa, ali nije utvrđeno zašto raste.

Pored toga što lutki neprestano raste kosa, na njoj do sada nisu primijećena druga svojstva, na primjer lutka ne ispušta nikakve čudne zvukove, niti donosi nesreću.