Obična kuhinjska so: VAŽNA JE ZA ZDRAVLJE, ALI PREKOMJERNO KONZUMIRANJE MOŽE DOVESTI I DO RAKA

U svakodnevnom životu ovaj se mineral najviše poistovjećuje sa soli. I to je opravdano, jer natrij u najvećoj mjeri dobivamo upravo konzumacijom natrijevog klorida, tj. obične kuhinjske soli koja ga sadrži 40 posto. Međutim, prisutan je i u većini hrane koja se redovito nalazi na uobičajenom dnevnom jelovniku.

Njegovi prirodni izvori su mlijeko, meso, jaja i većina povrća, ali ga povrtnice, s iznimkom graška i celera, sadrže u manjim količinama, piše Živim.hr.

Velike količine natrija sadrži obrađeno i konzervirano meso, suhomesnati proizvodi kao što su slanina, kobasice, šunka, konzervirane juhe, ukiseljeno povrće, grickalice, instant tjestenine, kruh, gotovi umaci, a vrlo visok udio sadrži i sva brza hrana. Ovaj za zdravlje važan mineral od ostalih se razlikuje jer je privlačnog okusa i otporan na toplinu, pa se može koristiti na različite načine jer se njegova svojstva bez obzira na oblik primjene ili termičku obradu neće promijeniti.

Zdrave odrasle osobe trebale bi u organizam unijeti svakoga dana oko 1500 mg natrija, a zdrava djeca između 1000 do 1500 mg. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije odrasli ne bi smjeli konzumirati više od 2300 mg natrija na dan, što je otprilike jedna žličica soli.

Ipak, iako je natrij važan nutrijent u svakoj uravnoteženoj prehrani, također može uzrokovati rak želuca i hipertenziju. Osobe koje pate od bubrežnih problema ili edema trebaju ograničiti njegov unos kako bi se zaštitili od tih zdravstvenih rizika.