Običaji u Rasinskog okrugu: Rodbina ubada iglom preminulog u petu, da se ne bi povampirio i dolazio među žive!

Ja svakog ubodem iglom u petu, ma koliko mi blizak ili nepoznat bio. To je neki starinski običaj. Naši stari su govorili da ako probodeš čovjeka bilo gdje u tijelu on se neće vratiti na ovaj svijet kao utvara ili vampir

Različiti regioni na Balkanu imaju svoje običaje, navike i rituale. Uglavnom su to tradicionalna vjerovanja i naslijeđe koje se prenosilo sa generacije na generaciju i tako nastavilo da živi i dan danas. Vjerovanje u “natprirodno” posebno je izraženo u selima u centralnom dijelu Srbije gdje pored onih “simpatičnih” i interesantnih, postoje i jeziva vjerovanja na čiju samu pomisao se ledi krv u žilama.

Najmorbidnije od svih svakako su one koje se odnose na rituale prilikom sahranjivanja bližnjih. Pošto je u selima običaj, a i često moranje, da članovi rodbine i prijatelji pripremaju (kupaju, briju, oblače) pokojnika pred sahranu, reporteri „srbije danas“ pitali su jednog starijeg gospodina postoji li neki poseban običaj koji oni praktikuju.

Deda Miloje je, po vlastitom priznanju, sahranio i ispratio mnoge na onaj svijet; i prijatelje, i rodbinu, i svoje roditelje.

„Na selima mi sve sami radimo i sređujemo pred ukop – kazaoa je ovaj raspoloženi dekica i nastavio:
– Ja svakog ubodem iglom u petu. Boga mi svakog, ma koliko mi blizak ili nepoznat bio. To je neki starinski običaj. Naši stari su govorili da ako probodeš čovjeka bilo gdje u tijelu on se neće vratiti na ovaj svijet kao utvara ili vampir.

Na pitanje kako to obavlja, on objašnjava:

„Kada ga okupamo i postavimo na krevet ja ga malo bocnem. Doduše, ne rade to mnogi. Jer sada svi primaju injekcije i bili su izbodeni milion puta u životu. Ranije je to bio problem. Ljudi nisu išli ljekaru i nisu bili ubodeni ni jednom u životu i zato su ustajali nespokojni i plašili žive – završava deda Miloje iz okoline Kruševca. (aura.ba)