Obavezno jesti dok im je sezona: ŠAKA TREŠANJA REGULIŠE PRITISAK, SMIRUJE ŽIVCE, LIJEČI BUBREGE, GIHT…

Saznajte šta sve liječi ovo ukusno voće (RECEPTI)

Trešnja je izuzetno zdrava voćka jer sadrži nezaobilazni vitamin C, folnu kiselinu, kalcijum, željezo, ali i najvrijedniji od svih antocijanidin. Kako poprimaju tamno crvenu boju, trešnje postaju sve zdravije. Pedesetih godina prošlog vijeka, ljekar Ludvig Koh je dokazao da trešnje liječe reumu i kostobolju, smanjuju nivo mokraćne kiseline i liječe upale.

Znači ako patite od gihta, preporuka je da sada iskoristite sezonu trešanja i ovu voćku jedete što češće.

Dobrobit trešanja:

• Liječe kostobolju i reumu;
• Sprječavaju starost i pojavu bora;
• Prirodni su lijek protiv celulita;
• Podstiču rad stomaka, crijeva, pankreasa i podstiču varenje.
• Izbacuju vodu iz krvotoka i zato rasterećuju srce, aktiviraju jetru i bubrege.
• Sprječavaju nastanak karijesa i zubnih naslaga.
• 20 trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina;

Čaj od peteljki trešanja

Ovaj čaj je nadaleko poznat kao odličan lijek za visok krvni pritisak, ali i protiv bubrežnih bolesti kao i bolesti mokraćnih puteva:

Šaku peteljki trešanja kuhajte u litru vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procijedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.

Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti: tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.

Protiv bubrežnih kamenaca: kašicicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mlijeka i kuhajte 1 do 2 minute, ostavite poklopljeno 5 minuta, zatim procijedite i pijte tri puta na dan.

Protiv reume: tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svježih trešanja tri puta na dan po jednu čašu.

Protiv srčanih smetnji: usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umjerenoj temperaturi, zatim pijte 5 kapljica tinkture dva puta na dan.

Komentari

komentara