O zdravlju kose razgovorali smo s Dženitom Šljivo, sarajevskom frizerkom: KOSA JE OGLEDALO ZDRAVLJA I LIČNOSTI

Dženita Šljivo iza sebe ima 26 godina frizerskog staža i na hiljade urađenih frizura, od običnih, do najzahtjevnijih. Majstor je frizer, samostalni edukator i savjetnik te vlasnica frizerskih salona Hair lux. Za Auru je otkrila neke od tajni svog zanata…


Englezi imaju običaj reći: looking good – feeling good. U prijevodu, izgledate dobro? Onda se dobro i osjećate. Kosa je ogledalo naše ličnosti i zdravlja, stoga, pobrinite se za nju i ne ignorišite njene potrebe. Sigurno će vam se isplatiti

– Postoji stara izreka da, kada vas nešto boli, bol se odražava na licu. Isto tako, sliku zdravstvenog stanja, možemo vidjeti i na kosi, jer kosa pokazuje pravo stanje naših osjećaja. Ako naša kosa izgleda dosadno, mrtvo i beživotno, znamo da ona otrkiva loše stanje organizma. S druge strane, ako se sjaji i izgleda zdravo, nemamo razloga za brigu – pojašnjava naša sagovornica Dženita Šljivo.

Zanat završen u okupiranom Sarajevu

Dženita ima 43 godine, a ovim se poslom bavi već 26 godina.
-Živim u Sarajevu gdje sam i završila srednju školu. Zanat sam izučila sa velikom ljubavlju što potvrđuje činjenica da sam redovan učenik bila u okupiranom Sarajevu. 1996.sam završila školu i počela raditi, a vlastiti salon otvaram 1997. koji i danas uspješno posluje.
Dženitu smo odmah na početku razgovora upitali da li bi savjetovala nove naraštaje da završe ovaj zanat.
-Mladima bih savjetovala ovaj zanat ali samo pod uslovom da školovanje bude kao generacijama prije mene i nekoliko godina poslije mog školovanja.Salonska praksa bi trebala biti obavezna. Jedino bliski susret sa klijentima može biti učinkovit. Današnje generacije nemaju taj sistem školovanja – kaže Dženita.

Šta je to što je uvijek moderno, šta vaše mušterije najviše traže?
Klijentice kao prvo najviše traže zdravu i njegovanu kosu, a za to jedan frizer treba da se pobrine i da koristi provjerene brendove u svom salonu.
Već godinama supopularnipramenovi u svim nijansama ali zadnjih godina i nove tehnike kao što su balayage,air tuch,ombre itd.Za sve to je potrebno stalno edukovanje.Nakon niza godina rada u ovom poslu i ja stalno učim i edukujem se. Uvijek ima nešto novo za naučiti. Kosa je definitivno ogledalo svake žene i odraz unutrašnjeg stanja našeg tijela.

 Mini val se vraća na velika vrata

 Ranije je mini val bio vrhunac klijentove želje. Postoji li danas interes za ovakvom promjenom teksture kose?
-Da, odlično pitanje. Minival je bio najpopularniji postupak za promjenu teksture kose u 20. stoljeću,a zadnjih je godina ponovno zaintrigirao sve koji su željni luksuznih i trajnih kovrča.Mini val je svakako i dalje aktuelan a niti jedan hemijski preparat neće uništiti kosu ako se ispravno upotrijebi. Za sve je potrebno znanje iiskustvo.
Minival je hemijski tretman kose, a kovrče se postižu tako što hemijski sastojci lome vlasi kose kako bi se one lakše kovrčale. Shodno tome, poželjno je da kosa nije tretirana prije odlaska na minival. Ukoliko redovito mijenjate boju kose, koristite toplinske alate za oblikovanje ili znate da vam je kosa oštećena, pričekajte nekoliko mjeseci ili ošišajte oštećene dijelove kako biste izbjegli veoma uništenu kosu.

Suha i oštećena kosa također može uzrokovati loše rezultate minivala, posebno ako ste prethodno bojili kosu u plavo ili koristili izbjeljivač, tj. hidrogen. Minival se preporučuje provoditi na prirodnoj i netretiranoj kosi jer će rezultati i kovrče tada najbolje uspjeti. Prije odlaska na minival također je preporučljivo konsultirati se s frizerom koji će provoditi postupak kako bi vam se ukazali koje su najbolje opcije i mogući ishodi.
Ž4= Farbanje u trudnoći

Koliko je često potrebno skraćivati kosu?
Šišati se treba jednom mjesečno ali to zavisi od rastakose koji opet zavise od niza faktor koji mogu usporiti ili poremetiti metabolizam.
Ž5= Oko farbanja u trudnoći ne postoji ujedinjen stav, neki kažu da, neki ne, šta vi kažete?
Farbanje u trudnoci ne preporučujem do četvrtog mjeseca trudnoće kad se organogeza završava u potpunosti. Pramenovi ili tehnike koje ne dotiču tjeme mogu ali farbanje ne. U toku dojenja žena može bojiti kosu bez problema.

Koje frizure će biti u 2022. popularne?
U ovoj godini trendi frizure su viševremenski bob, a fokus će biti na prirodnom izgledu teksture kose. Takođe, slojevito šišanje kose, volumen i izrasle šiške će obilježiti ovu godinu. Vraćamo se stilom u 80-e.

 Zašto osijedimo?
Prema njenim riječima kosa poput malog radara detektira sve što nas duboko pogađa, reagira na sve što svakodnevno proživljavamo te odašilje vrlo jasne poruke o nama samima. Ako su oči ogledalo duše, onda je kosa ogledalo njezinog stanja i trenutnog stanja čitavog našeg organizma. Kosa takođe izgleda loše ako imamo lošu ishranu ili smo pod stresom; tada izgleda slabo, kao bez snage.

– Primjera radi, ukoliko se oporavljamo od operacije i naše vlasi gube kondiciju. Kosa prepoznaje djelovanje anestetika u našem tijelu. Koristimo li terapiju ili se oporavljamo od neke bolesti, naša kosa isto tako gubi sjaj i pokretljivost.
Povijesni zapisi tako svjedoče kako je kosa francuske kraljice Marie-Antoinette potpuno posijedila u samo jednoj noći, uoči njenog pogubljenja.
S druge strane, kada prštimo od energije, zdravlja, optimizma i, naravno, ljubavi, kosa iz tih blagodati crpi više vitalnosti, punoće i sjaja negoli iz bilo kakvog multivitaminskog pripravka ili hranjive maske bogate B vitaminima (iako niti ona nije naodmet).
Osim što je indikator fizioloških procesa u tijelu, složena rožnata struktura kose (poput noktiju i ostalih površinskih dlaka građena od gipkog i čvrstog proteina keratina), otkriva štošta o našim životnim navikama, proživljenim iskustvima te, ponajviše, karakteru.
Dodaje kako je poznato da u toku trudnoće hormoni luduju, ali tada se kosa i koža mogu izdići do savršenstva. Međutim, problemi nastaju nakon poroda i već prve sedmice nakon što dijete dođe na svijet, počinje ispadanje kose.

PRIRODAN RECEPT ZA MASNU KOSU
Prirodan recept za masnu kosu je ispiranje limunovim sokom, a za oštećenu kosu savjetujem redovno šišanje i tretmane za njegu kako salonske tako i kućne.
(E. K./aura.ba)