O začinima u ajurvedi za Auru govori dr. sci. med. dr. Gordana Marković: Kurkuma, korijander, muškatni oraščić: griju i liječe!

 Iskustvo je pokazalo da se neurološke bolesti daleko rjeđe javljaju među starim osobama u onim kulturama koje tradicionalno u ishrani koriste začine zagrijane na zdravim masnoćama kao što su gi (prečišćeni maslac) i neka druga ulja – smatra dr. Marković.

Doktorica Gordana je kao ljekar zapadne medicine magistrirala na Katedri za urgentnu hirurgiju, a zatim doktorirala i specijalizirala na Katedri za socijalnu medicinu, na Medicinskom fakultetu Univeziteta u Beogradu.

U oblasti ajurvedske medicine i aromaterapije usavršavala se u Holandiji, Švajcarskoj i Austriji, a u organizaciji indijske Vlade i Ambasade Indije, specijalizirala je na prestižnoj ajurvedskoj klinici u Kolhapuru, u državi Maharaštra.

Danas se dr. Gordana Marković svrstava u grupu najeminentnijih ajurvedskih ljekara u Evropi. Pored izuzetno velikog profesionalnog iskustva koje ima u tretiranju širokog spektra patoloških stanja primjenom ajurvedske medicine, posebno je priznata kao ekspert u oblasti ajurvedskog tretmana steriliteta i bolesti reproduktivnog sistema.

Prema Ajurvedi, kaže dr. Marković, gotovo sve što se nalazi u prirodi može biti ljekovito, ako stigne do nas u pravom trenutku, u odgovarajućoj mjeri i na pravi način. Nekada je to zrak sunca koji nas iznenada obasja u trenucima kada smo tužni i sjetni, ispuni nas ljubavlju i vrati nam nadu, nekada čaša izvorske vode, kada smo umorni i žedni, a nekada mala biljka koja u sebi nosi čudesnu energiju i moć da unaprijedi naše zdravlje.

Za Auru, dr. Marković je govorila o značaju i iskoristivosti začina, onako kako ih ayurveda gleda.

– Efekat prirodnih lijekova se ne manifestuje samo otklanjanjem simptoma i potiskivanjem bolesti, već njihovom  sposobnošću da stimulišu cijelo naše biće da se iscijeli, eliminacijom uzroka koji su doveli do neravnoteže.

Namirnice koje, tokom prepreme hrane, skoro svi, u većoj ili manjoj mjeri svakodnevno koristimo su začini. Oni, osim toga što hrani koju jedemo daju specifičan ukus i aromu, imaju mnogo dublji i konkretniji efekat na naš organizam, ako ih pravilno koristimo.

Kako da pravilno koristimo začine?

Veliki dio snage i arome začina se izgubi kada ih sameljemo i ostavimo da stoje, tako da je jedna od glavnih preporuka, kada je upotreba začina u pitanju, da kupujemo organske biljke, da ih čuvamo u dobro zatvorenoj posudi i sameljemo u malom mlinu neposredno prije upotrebe.

Ako želimo da izvučemo maksimalni efekat iz začina, neophodno je da ih zagrijemo. To možemo učiniti tako što ih dodamo pred kraj kuhanja direktno u hranu, ili tako što prvo zagrijemo začine, pa tek nakon toga pomiješamo sa ostalim namirnicama. Možemo ih staviti direktno na suh tiganj, ali svakako najefikasniji metod da se oni grijanjem „ožive“, je kad ih kratko propržimo na ulju. Na ovaj način, najbolje stimulišemo našu vatru varenja da adekvatno preradi unijetu hranu i iz nje uzme sve što je organizmu potrebno. Osim toga, začini poboljšavaju prenos hranjivih sastojaka ulja iz krvnih sudova u mozak i pravilnu ishranu moždanog tkiva – kaže dr. Marković.

– Ako bi periode našeg života predstavili pomoću tri doše, vate, pite i kafe, onda bi djetinjstvo bilo kafa period, zrelo doba pita period, a starost vata period. S obzirom da su karakteristike vata doše suhoća i krtost, onda je logično da je potrebno da, kako starost dolazi, dodatno obezbijedimo adekvatan unos zdravih lipida u naš organizam i na taj način „podmažemo“ tijelo i spriječimo njegovo isušivanje. Stav ajurvede je da nervni sistem, sa porastom broja godina, ima sve manji kapacitet da apsorbuje hranjive materije lipidnog porijekla, što kasnije u životu može dovesti do pojave neuroloških oboljenja poput Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest, demencija i brojnih drugih.

 Đumbir

Đumbir možemo koristiti svjež ili osušen. U svakom obliku je izuzetno aromatičan i ljut. U svježem obliku je blaži, jer sadrži više vode, dok je osušen i samljeven u prah mnogo intenzivnijeg ukusa i prodornijeg dejstva.

Ima stimulativno i karminativno dejstvo, što znači da dobro djeluje protiv nadimanja i gasova u crijevima. Preporučljivo je koristiti ga kao začin tokom pripremanja hrane, jer hrana zahvaljujući njegovim pozitivnim dejstvima postaje lakša i jednostavnija za varenje.

Kao lijek iz narodne apoteke, primjenjuje se za otklanjanje raznih tegoba. On pojačava našu vatru varenja, neutrališe toksine, stimuliše preradu, apsorpciju i asimilaciju hrane i dovodi do pojačanog znojenja.

Đumbir je jedno od najboljih prirodnih ljekovitih sredstava koje se preporučuje u slučaju prehlade, upale grla, otečene sluznice i curenja nosa.

U slučaju glavobolje, preporučuje se da se pripremi smjesa od pola kafene kašičice đumbirovog praha i vode i da se ugrijana utrlja u čelo (paziti da ne dođe u kontakt sa očima i eventualnim patološkim promjenama na koži!). Ovo će izazvati blagi osjećaj topline i doprinijeti da glavobolja brže prođe. Ova mješavina se može upotrijebiti i kao obloga u slučaju bolnih zglobova i mišića, jer ubrzavanjem cirkulacije, pokreće blokiranu energiju i doprinosi boljem otklanjanju bola.

Veoma koristan efekat upotrebe ovog začina je i stimulisanje peristaltike crijeva i njihovo lakše pražnjenje. Osobama vata i pita građe se preporučuje da koriste čaj od svježeg đumbira, dok je suhi đumbir, čiji je efekat mnogo izraženiji, pogodan za osobe kafa konstitucije.

 Cimet

Ova aromatična biljka ljutkastog i oporog ukusa ima izuzetna antiseptička svojstva. Redovnom upotrebom stimuliše detoksikaciju organizma. Zagrijeva tijelo, daje mu svježinu i okrepljuje ga. Zbog svog zagrijevajućeg dejstva, ljudi koji imaju pita konstituciju ili neko oboljenje sa pita karakteristikama mogu da ga uzimaju, ali u maloj količini. Za ljude sa vata i kafa poremećajima je posebno pogodan, jer razbuktava vatru varenja, stimuliše probavu, eliminaciju stolice i znojenje. Cimet dovodi do snižavanja nivoa šećera u krvi, tako da se, sa jedne strane, preporučuje osobama koje imaju povišen nivo šećera, ali se sa druge strane, od njih zahtijeva dodatni oprez kada je upotreba ovog začina u pitanju i redovnija kontrola nivoa šećera u krvi, kako ne bi došlo do hipoglikemije (pada nivoa šećera u krvi ispod referentne vrednosti).

Najčešće se koristi prilikom pripreme dezerta, ali je preporučljiv i kao začin u jelima koja se pripremaju od žitarica, korjenastog povrća i mahunarki.

Kurkuma

Ova biljka, koju drugačije zovu i divlji đumbir, spada u najčešće korišćene biljke kako u ajurvedskoj kuhinji, tako i u ajurvedskoj medicini.

Kurkuma je važan začin koji bi trebalo da uključimo u svakodnevnu ishranu. Preporuka poznavalaca ajurvede je da bi svako domaćinstvo trebalo da posjeduje svježu organsku kurkumu. Ona ima snažan pročišćavajući efekat na naš organizam, ali je ne bi trebalo zagrijevati na ulju, već dodavati u supe, čorbe, povrće sredinom procesa kuhanja. Njen ukus je gorak i po malo opor, a slaže se sa skoro svim namirnicama.

Osim finog ukusa i fenomenalnog ljekovitog dejstva, kurkuma, koja je žute boje, daje i predivan izgled supama, čorbama, jelima od povrća i pirinča.

Ima brojne ljekovite efekte, kao što su pročišćavanje želuca, crijeva, krvi, pluća i sinusa. Smanjuje nivo šećera u krvi, doprinosi regulisanju metabolizma, olakšava varenje bjelančevina, pa se zato obavezno preporučuje kao dodatak hrani bogatoj proteinima. Stimuliše varenje, prevenira nastanak gasova u crijevima i djeluje kao probiotik. Smatra se da neutrališe dejstvo glutena iz pšenice i sluz iz mlijeka.

Ublažava upalne procese na zglobovima. Ima osvježavajući efekat na cio organizam, a poznata je i kao pomoćno sredstvo u borbi protiv bakterijskih infekcija.

Muskatni oraščić

Ovaj izuzetno aromatičan začin se, zbog svog snažnog djelovanja, preporučuje samo odraslim osobama i to u količini od jednog prstohvata. Zbog svog zagrijevajućeg dejstva, osobama pita konstitucije se preporučuje da ga uzimaju u veoma malim količinama i oprezno, dok je za ljude vata i kafa konstitucije veoma ljekovit.

Ima izuzetno relaksirajući efekat i posebno se preporučuje kod nesanice, zbog toga što omogućava da san bude prirodan i kvalitetan. Poznat je po svom pozitivnom efektu u slučaju spolne nemoći, ali je posebno djelotvoran i kod oslabljene kontrole mokrenja, proliva, nadutosti, gasova, opšte slabosti i kod gubitka apetita. Poboljšava funkciju jetre i slezine.

Naročito se dobro slaže sa mlijekom i čajevima. Smatra se da mlijeko sa oraščićem osvježava mozak i srce. Izuzetno je koristan dodatak teško svarljivoj hrani i žitaricama koje nadimaju.

 Korijander

Ovaj izuzetno ljekovit začin je poznat po tome što stimuliše izbacivanje suvišne tečnosti iz tkiva, te je čest sastojak biljnih mješavina koje se koriste za detoksikaciju organizma. On snižava povišenu toplotu u tijelu i smanjuje kiselinu u želucu.

Zbog svojih hladećih svojstava, u širokoj je upotrebi kao dodatak ljutim jelima, jer smanjuje nepovoljne efekte ljute hrane. Iz istog razloga, odličan je za uklanjanje viška pita doše iz organizma. Dobro djeluje i na vata i na pita i na kafa došu, ali se osobama sa dosta pojačanom vatom i neurološkim poremećajima ne preporučuje.

Korijander ima izuzetan diuretički efekat i zato se preporučuje kod upale mokraćne bešike, infekcije mokraćnih puteva i nelagode pri mokrenju. U tu svrhu najbolje je pripremiti svježe cijeđeni sok od lišća ili čaj od prstohvata sjemenki, koje je potrebno staviti u cjediljku i preliti toplom vodom. Stimuliše varenje, a koristan je i u slučaju mučnine, povraćanja, morske bolesti…

Sok od svježeg korijandera daje odličan efekat u tretiranju dermatitisa, zato što snižava pitu.

Za jačanje vatre varenja i stimulisanje metaboličkih procesa

Svjež korijen đumbira, karanfilić, kumin, korijander, crni biber, asfaetida

Protiv prehlade i za poboljšanje varenja

Pomiješajte po jedan prstohvat cimeta, kardamoma, karanfilinčića, đumbira u 250 ml vode, skuhajte čaj i uzimajte ga tokom dana.

Začini za dezerte:

Piskavica, kardamom (posebno za mliječne proizvode), šafran, cimet, karanfilić

Upotrebom ovih začina djelimično se može ublažiti nezdravo gomilanje masnoća u tijelu, koje može nastati kao posljedica konzumiranja namirnica bogatih ugljenim hidratima i šećerima.

Ayurveda: na lijep i jednostavan način do savršenog zdravlja

Ajurveda je drevna indijska medicina koja, vijekovima unazad, ljudima omogućava da na lijep i jednostavan način teže savršenom zdravlju. U prijevodu, ajurveda znači “nauka o životu” i ona to zaista i jeste, jer znanje na čijim se temeljima zasniva, od trenutka kada počnemo da ga primjenjujemo, oplemenjuje sve aspekte našeg života.

Osnovni cilj ajurvede nije borba protiv bolesti, već podizanje odbrambenih kapaciteta našeg cjelokupnog bića do nivoa koji mu omogućava da ostane imun na različite štetne agense, koji se nalaze svuda oko nas. To se postiže konstantnom težnjom ka uspostavljanju dubokog sklada između duha, tijela i osjećanja.

Ajurvedsko znanje svakom čovjeku omogućava da se upozna sa sopstvenom individualnošću, sa ličnim kapacitetima i slabim tačkama, na osnovu kojih ajurvedski ljekar preporučuje potrebne preventivne mjere ili terapiju. Sve preporuke u ajurvedskoj medicini su specifične po tome što su kreirane za svakog posebno i u skladu sa individualnim potrebama. Upravo se u toj činjenici kriju i ljepota njene preventivne primjene i efikasnost terapije.

Jedan od najvažnijih segmenata ajurvede je pravilna ishrana. Stara indijska izreka kaže: “Sa pravilnom ishranom, lijek je nepotreban. Bez pravilne ishrane, lijek je beskoristan!”. Idealan režim ishrane za svaku osobu kreira se na osnovu njene konstitucije i trenutnog stanja u organizmu. Bez obzira na to koji vid terapijskog tretmana preporučujemo, bez pravilne korekcije ishrane, ne možemo postići maksimalni efekat. Veoma često, upravo ishrana koja nije prilagođena našim potrebama, predstavlja uzrok nastanka poremećaja varenja, loše eliminacije štetnih produkata metabolizma i nastanka bolesti. Sa druge strane, pravilnim izborom namirnica, možemo, na primjer, uspješno tretirati anemiju, poboljšati kvalitet spermatozoida ili regulisati menstrualni ciklus.

Mnogo poslovnih obaveza i brz način života doveli su do toga da danas, sa jedne strane sve češće jedemo nezdravu hranu koja se brzo priprema, dok sa druge, imamo sve manje vremena za kontakt sa prirodom i redovnu fizičku aktivnost. Posljedica toga je masovna pojava gojaznosti koja u cijelom svijetu predstavlja izuzetno velik, prije svega zdravstveni, a zatim i estetski problem.

Sa svih strana nam se nude različiti tretmani za mršavljenje. Neki od njih su ekstremni i  podrazumijevaju hirurške intervencije, neki su u vidu raznih dijeta koje najčešće oštećuju naš organizam, nude nam se i skupi kozmetički paketi i iscrpljujući treninzi. Veoma je malo programa koji su bezbjedni i kreirani po našoj mjeri, a koji nam pritom omogućavaju da se postepeno oslobodimo viška kilograma i dugoročno održimo idealnu tjelesnu težinu.

(aura.ba)