O online vezama, ljubavi i brakovima: Brakovi koji imaju zajednički FB profil sretniji su od mnogih drugih koji to nemaju:

Brak ne može opstati bez tri vrijednosti, a to su ljubav, poštovanje i povjerenje. Ako nedostaje bilo koja od ove tri karike, brak ne može dobro funkcionisati. Ipak, danas smo svjedoci brojnih brakova, koji egzistiraju, naprosto zato što su već tu, a sve tri karike su jako slabe.

Za aura.ba piše Vahida Djedović: psihoterapeut i književnica ([email protected])

Poruke koje sam dobila u inbox i brojnost ovih poruka, mogu mi biti dovoljne da pišem knjige dok sam živa, ako pretpostavimo da ću živjeti 88 godina. Kao Tito.

Neke od tih poruka su vrlo inspirativne, neke su tužne, a neke me nasmiju do suza. Neke su napisane u imperativu, npr.: „Napiši nešto o facebook profilima sa dva imena, muško i žensko. Muž i žena se prikače na isti profil, pa nikad ne znam kome čestitam rođendan i kome se obraćam. Mislim da su ti likovi poremećeni, kad nemaju svoju ličnost na facebook profilu.“

Brak ne može opstati bez tri vrijednosti, a to su ljubav, poštovanje i povjerenje. Ako nedostaje bilo koja od ove tri karike, brak ne može dobro funkcionisati. Ipak, danas smo svjedoci brojnih brakova, koji egzistiraju, naprosto zato što su već tu, a sve tri karike su jako slabe. Kada je povjerenje narušeno, narušena je ljubav, a samim tim i poštovanje. Povjerenje, baš kao i ostale dvije, jako je važna karika u braku.

Šta je povjerenje?

Kad nekom vjerujemo onda smatramo da je ta osoba dobronamjerna, sposobna i dosljedna.

Sama riječ vjerovati, sastoji se od korijena vjera, a počinjemo da vjerujemo onda kada prestajemo da znamo. S tim u vezi, povjerenje se uvijek odnosi na budućnost, što znači, kad se osoba ponaša na određeni način, mi očekujemo da će se ona i u buduće tako ponašati i, s tim u vezi, budućnost više nije misterija  nego je nešto na što se može računati. Ako je osoba nepredvidljiva, mi postajemo anksiozni i zbunjeni, jer nemamo orjentira u životu.

Stoga je osjećaj povjerenja  želja za postojanost i predvidljivost. Povjerenje osjećamo prema osobi kada je dosljedna u svojoj dobroti. Jer, ako se do sada ponašala dobronamjerno, očekuje se da će takva biti i u budućnosti. Povjerenje  provjeravamo na osnovu dosadašnjeg znanja koje imamo o nekoj osobi i, u skladu s time, vjerujemo da će se osoba ponašati na određeni način.

Bez skrivanja šifri

Međutim, šta se desi kada počinjemo da sumnjamo? Kada nam muž, ili žena, sve više vremena provodi s mobitelom nego s nama? Kad se kradom dopisuje? Danas je in imati ljubav preko facebooka, a vjerujem da mnogi od vas to i proživljavaju, „ljubavi“ preko facebooka. Mnogo brakova i veza pukne, upravo zahvaljujući facebooku i mobitelu.

Da bi parovi opstali, da bi zadržali ovo povjerenje, valja stalno biti dosljedan. Zato, ako bračni parovi imaju facebook profil, dobro je da im je profil zajednički ili, da znaju šifru jedan od drugoga, ako je odvojen. Brakovi koji imaju zajednički profil, bez sumnje, sretniji su od mnogih drugih koji to nemaju.