O kolekcionarstvu i trofejstvu: Je li mlađe uistinu slađe ili je lijek za komplekse?!

Slika o sebi gradi se kroz odnose i situacije koje pred nas postavlja život. S obzirom na činjenicu da je ta slika jako važna za naše normalno funkcionisanje, bitno je da je njegujemo i stalno radimo na njoj kako ne bismo upali u vrzino kolo nezadovoljstva.

Neki dan gledam film  „Klub prvih žena“, koji me dobro podsjetio na jednu moju klijentkinju. Film govori o bivšim ženama koje su ostavljene zbog mlađih i ljepših. Njih tri se udruže i počinje osveta.

Sve u svemu, klasično američko đubre, ali poenta nije u tome. Poenta je kako izvući žene iz takvog đubreta, a koje dođu na psihoterapiju. Ako dođu, jer, prije nekoliko godina, zbog toga što je ostavljena zbog mlađe, i to mlađe 28 godina od njenog muža, Dragana Đorđević je oduzela sebi život. Popila je previše antidepresiva i umrla u snu.

Njen muž, Bora Čorba, koji je poslije i oženio tu mlađu, opet se razveo, jer je ona ostavila njega zbog mlađeg i ljepšeg i tako u nedogled.

Dakle, moja klijentkinja, kipjela je od bijesa, jer nije pronalazila pravi način da se osveti bivšem mužu što je oženio dvadeset godina mlađu.

„Kako je samo bezobrazan i pokvaren! Kako ga samo nije sramota! Šepuri se kao ćuran, kada prođe s njom kroz grad. Naravno, ona mu je trofejna žena, a on je oduvijek bio kolekcionar takvih. Sad mi je jasno da sam i ja bila samo sličica u njegovom albumu trofejnih žena. Ali, uzeću mu svaku paru, ne bila ja, ja. Kunem se svojom djecom da ću ga ostavit na prosjačkom štapu.“

 Faza tugovanja

Morale smo prvo, nekoliko seansi intenzivno raditi na njenoj ljutnji, kako bi konačno prešla u fazu tugovanja i odžalila prošlost.

Bilo je to baš u ono vrijeme kada je Brad ostavio Jannifer, zbog Angeline. Nekako joj je je ta priča od Jannifer puno pomogla da i sama preboli takvo stanje. Ne znam koliko se sjećate, ali Jannifer je tada izjavila u jednom intervjuu da je usamljena, povrijeđena, tužna, zbunjena…

Ne znamo samo je li provjeravala Anđin tviter ili facebook i poredila se s njom kao moja sljedeća klijentkinja.

Jasna je bila zgodna, lijepa i atraktivna četrdesetogodišnjakinja, a javila se na psihoterapiju po nagovoru prijateljice, jer nije izlazila iz kuće i život joj se činio besmislenim. Prije nekoliko mjeseci, njen muž, sa kojim je bila petnaest godina u braku, jednog dana je došao kući, spakovao kofere i rekao da je napušta. Da mu je žao, ali zaljubio se i želi razvod.

Kad vrag odnese šalu

„U početku sam mislila da se šali, ali, budući da sam se uvjerila da je vrag odnio šalu, počela sam malo da se interesujem okolo i ubrzo sam saznala da se zatreskao u neku dvadesetogodišnju manekenkicu.

Naravno, odmah pitam Google i nađem je na facebooku. A tamo, majko moja, njih dvoje u raznim pozama i zagrljajima. Svu pažnju sam usmjerila na istraživanje njene fizionomije i nisam mogla da joj nađem ni jednu zamjerku. Osim što je glupa, naravno, ali mom mužu očito je i trebala takva kad nije želio mene kao arhitekticu.

To me je totalno pokosilo i pala sam u jedno psihičko stanje koje mi ne dozvoljava da normalno funkcionišem. Sada sam na bolovanju i kljukam se antidepresivima. Kada se pogledam u ogledalo, to više nije moj odraz. Moja slika je drugačija od slike na ličnoj karti.“

Slika o sebi gradi se kroz odnose i situacije koje pred nas postavlja život. S obzirom na činjenicu da je ta slika jako važna za naše normalno funkcionisanje, bitno je da je njegujemo i stalno radimo na njoj kako ne bismo upali u vrzino kolo nezadovoljstva.

Slika o nama samima

Razvod braka je jedna od najbolnijih iskustava kroz koje ljudi mogu da prođu, a kod mojih klijentkinja manifestovalo se ljutnjom, tugom, anksioznošću i depresijom.

Razvod braka zbog mlađe žene, u navedenim slučajevima, teže je od klasičnog razvoda, jer žena, ne samo da je izgubila partnera, nego je izgubila i samopoštovanje i samopouzdanje.

Obje žene su tokom terapijskog procesa preispitivale sebe, odnosno, pomišljale su da nisu dovoljno mlade i lijepe, da više nisu privlačne, a društvo nameće mladost i ljepotu kao prioritet i čini se da je na vrhu ljestvice životnih vrijednosti. Obje žene su se poredile sa novim izabranicama svojih muževa i pitale se koliko je to vrijedilo sve te godine.

U suštini, nije im bilo žao toliko izgubljenih godina, koliko im je bilo žao neproživljenog života. Žrtvovale su mnogo toga za brak i porodicu, a onda su zamijenjene, kao stare, poderane krpe.

Ima i drugih sličnih situacija, ali neke žene jednostavno okrenu novi list i počnu živjeti novi život. Možda nisu željele da im se to dogodi, ali dogodilo se i one znaju da su odgovorne da sebi stvore novi život. One nemaju vremena da se porede s mlađim i ljepšim ženama, jer one znaju da će, dok je svijeta i vijeka, uvijek biti i ljepših i mlađih.

Žene sa niskim samopoštovanjem i samopouzdanjem ne usude se mijejati situaciju koja ih je zatekla i na takav način, zapravo, kao da sabotiraju dobre stvari i samo produbljuju svoje osjećanje neproživljenog života.

Ono što je važno za ove klijentkinje (i sve žene koje se nađu u sličnoj situciji), jeste naučiti ih da vrednuju sebe i da se okrenu svojim vrijednostima i kvalitetama, a ne da se porede s drugima, jer, bez obzira na činjenicu koja kaže da smo  pametne i lijepe, uvijek će biti i pametnijih i ljepših.

(Piše: dr.Vahida Djedović/psihoterapeut)