O darovima: Ne smijete darovati makaze, nož, ogledalo…

Darivanje je običaj star koliko i samo čovječanstvo: to je gesta pažnje, milosrđa, ljubavi, odanosti, prijateljstva…

Nikad se ne darivaju oštri predmeti, kao što su noževi, makaze, sjekire…, ali ni ogledala, čak ni kruh ako to nije predviđeno određe¬nim tradicionalnim ili vjerskim običajima. U prošlosti se nije smjelo ništa darivati, a da se pri tome ne zatraži bar mala protuusluga. Tko nije tako postupao, navodno je rizikovao da daruje i vlastiti napredak i sreću.

Smatralo se da je darežljivost osobina velikodušnih, tolerantnih, humanih i plemenitih osoba.

Da li će neko kada odraste biti široke ruke, odnosno darežljiv navodno se moglo ustanoviti još u njegovom ranom djetinjstvu – ako je kao beba ruke držao opuštenim i otvorenim, to je kazivalo da će u životu biti darežljiv. Takođe se vjeruje da su osobe koje imaju takozvani orlovski nos, nesebične i da su darežljive.

Darovi su oduvijek pratili svečanosti i obredne ceremonijale, ali i tugu i žalost. Zbog toga su postojali konkretni spiskovi darova koji su se mogli poklanjati u pojedinim životnim situacijama – za vrijeme vjenčanja, rođenja djeteta, imendana, vjerskih slavlja, useljavanja u novi dom, uspješnog napredovanja u profesionalnoj karijeri, kupovine automobila…, ukratko radosnih događaja i veselja.

Doći u posjetu bez poklona, značilo je uvredu za domaćina. Onaj tko dariva, nadao se da će ostati u Božjoj milosti i da će biti nagrađen materijalnim i duhovnim obiljem.

Novac se nikada ne poklanja. Novcem se plaćaju usluge, i ne može biti zamjena za dar. Izuzetak je darivanje mladenaca i novorođenčadi.

ŠTA KOME POKLONITI: Prilikom diplomiranja, poklanja se cvijeće. Ako ste pozvani na neku proslavu, ponesite manji poklon ili flašu pića. Za godišnjice braka daruje se cvijeće ili prigodan poklon. Bolesniku poklone nose samo rođaci i intimni prijatelji. Za novu godinu i vjerske blagdane darovi treba da budu znak pažnje, a ne predmeti od vrijednosti. Za Dan žena je običaj pokloniti ili poslati cvijeće, a u krugu porodice možete dati i vrednije poklone.

Poklon se ne sme odbiti jer je to teška uvreda za darodavca. Jedini slučaj kada se poklon sme i treba odbiti, jeste kada ste sigurni da poklon ima karakter podmićivanja.

Pokloni se mogu vratiti jedino posle raskida veridbe. Bivša verenica vraća vereniku prsten i sve vrednije poklone koje je dobila. Poklone vraća i verenikovim rođacima uz kratko pismeno objašnjenje. Posle venčanja se pokloni nikad ne vraćaju, bez obzira koliko je kratkog veka bio brak.

Dobiti dar u snu – svađa; darivati nekog u snu – ogovaranje i intrige; viditi darove u snu – gubitak.

(Ahmed Bosnić: “Knjige tajni”, 730 strana, tvrdi povez sa omotnicom, latinica, cijena 55,00 KM ili 25,00 evra plus PTT, narudzbe na [email protected] )