Nutricionistkinja savjetuje kako izbalansirati obrok i spriječiti debljanje

Zdrava prehrana je uvijek dobar cilj, a uz savjete nutricionistkinje možete naučiti izbalansirati obrok i spriječiti debljanje.

Naša prehrana se uvelike odražava na naše zdravlje i energiju, zato vrijedi uložiti truda i hraniti se raznovrsnije i promišljenije. Kada planiramo obroke, jako je važno znati kako kombinirati namirnice, a da tijelu osigurati najviše snage i hranjivih tvari.

Nutricionistkinja Ivana Radojičić kaže za Zadovoljna.rs da je najčešća greška koju radimo jednoličnost prehrane, brza hrana, velika količina začina, ali i način konzumiranja škroba i drugih ugljikohidrata.

“Kada biramo hranu za svoj obrok (i obrok onih koje volimo), trebala bi biti puna raznovrsnih i šarenih namirnica. Trebalo bi pravilno kombinirati obrok tako što ćemo naglasak staviti na raznoliko sezonsko povrće – i to primarno u obliku salate ili kao kuhano ili pečeno. Juhe i čorbe od povrća uvijek su dobar izbor kao i grahorice koje su izrazito zdrave”, kaže nutricionistkinja.

Hrana bi trebala biti pripremana kod kuće jer se tako zna točno sastav jela, naglašava.

“Samo ovako možemo biti sigurni da u obroku nema konzervansa i drugih neželjenih sastojaka. Također, tako znamo i jesu li namirnice dobro higijenski obrađene”, dodaje.

Poželjno je kombinirati meso i povrće koje ne sadrži škrob. Primjeri takvog povrća su salata, rajčica, krastavac, kupus, brokula, tikvice, prokulice, navodi Radojičić.

“Ako već kombinirate bilo bi dobro prvo pojesti salatu pa meso i na kraju škrobno povrće. Ovako se snižava glikemijski odgovor organizma na šećere što je dobro”, savjetuje.

Za doručak bi bilo dobro uzeti zobene pahuljice – ali čiste, ne one već pripremljene kao obroke – i jedna žlica chia sjemenki.

“Sve ovo može se staviti u jogurt ili malo prokuhati. Može se dodati i jedna voćka ili bobičasto voće, a također je dobar obrok i jaja sa sirom i salatom. Ovo se ujedno može jesti i za večeru”, preporučuje nutricionistkinja.

Za večeru uvijek savjetuje proteine – grilano meso ili riba sa salatom ili komad kozjeg sira i salata.

Ivana Radojčić ima i preporuke za osobe koje žele smršavjeti.

“Tko želi izgubiti na težini mora se odreći slatkiša, grickalica, prerađene hrane, pekare. Najbolje bi bilo kombinirati grilano meso i salatu ili drugo neškrobno povrće, ali u umjerenoj količini. S druge strane, ako se jedu škrobne namirnice, kao što su krumpir, grašak, grah i njih bi trebalo jesti sa salatom ili drugim neškrobnim povrćem”, zaključuje. (zadovoljna.rs)