Nutricionistkinja Ann Boroch iz Njujorka: Ovisnost o šećeru me pretvorila u hodajuću zarazu

Eliminaciju otrova sam započela sa vađenjam svih petanest amalgamskih plombi, što sam uradila bez anestezije kako bih izbjegla ponovni imunološki odgovor. Radila sam na svom fizičkom i mentalnom zdravlju, tjerajući se da preguram još jedan dan sa ovom bolešću. Suočavala sam se sa traumama iz prošlosti, i čak preživjela pokušaj samoubistva

Ovisnost o šećeru je suptilna i podmukla ovisnost koja se postiže gotovo nezapaženo. Nesvjesno se konzumira kroz procesiranu hranu dok uzimamo naizgled bezazlene obroke. Šećer je posvuda…Prosječni Amerikanac guta 70 kilograma rafiniranog šećera godišnje – ekvivalent od pet tona tokom života.

Ovisnica o šećru bila je Ann Boroch iz Njujorka koja je čitavog života patila od raznih infekcija poput kandide, a loše zdravstveno stanje je kulminiralo razvojem autoimmune bolesti multiple skleroze. Umjesto da se poput hiljada drugih Amerikanaca okrene tradicionalnoj medicini, Anne odlučuje da će spas pokušati pronaći u prirodnim lijekovima.

Njen put ka ozdravljenju je bio dug i trnovit, ali Ann je uspjela da multiplu sklerozu izliječi drastičnim životnim promjenama. Ova autorica nekoliko knjiga u svojim djelima nesebično je podijelila svoju priču i tehnike koje su joj pomogle da sebi produži život i koje danas služe kao svojevrsni vodič za sve one koji prolaze kroz isti pakao.

Tresla sam se na podu restorana

– Imala sam samo dvadeset i četiri godine akda mi se svijet okrenuo naglavačke. Sjedila sam u restoranu sa svojom prijateljicom i uživala u hrani i opuštenom razgovoru. Bez ikakvog upozorenja, izgubila sam sposobnost da dišem, gutam i govorim. Taj užas je trajao nekoliko sekundi, a onda mi se tijelo počelo nekontrolisano tresti kao da imam napad. Pala sam na pod, i izgledalo je kao da imam moždani udar, a ustvari se radilo o reakciji imuniteta na bolest – prisjeća se Anne.

Nakon opširnih medicinskih testiranja, saznala je da nije riječ o kanceru, čega se najviše pribojavala, već o multiploj sklerozi, autoimunoj bolesti koja se najčešće javlja između 20. i 45. godine. Žene obolijevaju dva do tri puta češće od muškaraca.

– Prognoza nije bila nimalo dobra. Rekli su mi da se pripremim za hemotrapiju i život u invalidskim kolicima. Iako nisam znala apsolutno ništa o ovoj bolesti, znala sam da mora postojati bolji način za liječenje od uzimanja hemije.

– I bila sam u pravu! Zahvaljujući temeljim promjenama u načinu ishrane i života, pobijedila sam i uspjela da svoj život vratim pod kontrolu. Već dvadeset i tri godine u mom tijelu nema ni traga simptomima multiple skleroze. Kroz svoje putovanje sam shvatila kolika se snaga nalazi u meni i željela sam da ovo iskustvo podijelim i sa drugima.

– Postala sam nutricionista prije devetnaest godina, i za to vrijeme sam pomogla hiljadama klijenata koji su vodili svoje bitke i uspjela sam im pomoći da izliječe hronična oboljenja. Vjerujem da se u hrani nalazi moć za liječenje apsolutno svih bolesti – kaže Ann.

Bila sam k`o zombi

Kada pogleda unazad, Ann kaže da se njeno lice moglo staviti u riječnik pored definicije za autoimunu bolest. Do svoje osamnaeste godine bila je teški ovisnik o šećeru.

– Non stop sam bila bolesna – prehlade, gripe, upale sinusa… Sve što vam može pasti na pamet. Sigurno sam promijenila oko šezdeset različitih vrsta antibiotika tokom života. Šećer mi je do tinejdžerskih godina pokvario skoro svaki zub, a usta su mi bila puna amalgamskih plombi.

– Da stvar bude još gora, svu energiju sam trošila trudeći se da ugodim svima osim sebi. Drugim riječima, bila sam pod velikim stresom i osjećala sam da “pucam po šavovima”. Bila sam pravi hodajući zombi…- priznaje Ann.

Kao devetnaestogodišnjakinja, Ann obolijeva i od Epstein-Barr virusa, koji pripada grupi herpes virusa koji uzrokuje sindrom hroničnog umora. Promijenila je čak osam specijalista i više od dvadeset lijekova, uglavnom steroida i antibiotika, ali bez uspjeha.

– Proučavajući svoje stanje, naišla sam na knjigu doktora Williama Cooka “The Yeast Connection”, i shvatila da imam kandidu koja se javila kao posljedica pretjeranog unosa šećera. Pratila sam anti-kandida dijetu godinu dana koristila antigljivične preparate, što je dalo privremene rezultate. Međutim, moja greška je bila što nisam shvatila koliko je važno održavanje mikrobiološke ravnoteže u organizmu.

– Prekasno sam shvatila da se kandida može vratiti jača i opasnija nego prije ukoliko se ne drži pod kontrolom. Nekoliko godina kasnije, kada sam živjela pod velikim stresom, a šećer i ugljikohiodrati se opet prišunjali u svakodnevnu ishranu, dobila sam papir na kojem piše da bolujem i od multiple skleroze – objašnajva Ann.

Izbacivanje otrova sa menija

Njena četverogodišnja borba sa multiplom sklerozom počela je sa ponovnim uvođenjem strožijeg režima anti-kandida dijete. Sa menija je izbacila mlijeko, šećer, alkohol, gluten i kukuruz. Također je dvije godine koristila antigljivične lijekove, koje je kasnije zamijenila biljnim preparatima.

– Džudi Graham je napisala knjigu “Multipla skleroza” koja mi je bila vodič za uzimanje suplemenata. Naučila sam sve o benefitima suplemenata i biljkama sa antiupalnim svojstvima poput kurkume i đumbira.

– Eliminaciju otrova sam započela sa vađenjam svih petanest amalgamskih plombi, što sam uradila bez anestezije kako bih izbjegla ponovni imunološki odgovor.

– Radila sam na svom fizičkom i mentalnom zdravlju, tjerajući se da preguram još jedan dan sa ovom bolešću. Suočavala sam se sa traumama iz prošlosti, i čak preživjela pokušaj samoubistva – iskrena je Ann.

Malim koracima do pobjede

Prije svega morate iz tijela eliminisati sve upale i infekcije. Ono što na prvi pogled zvuči kao nemoguć zadatak je moguće postići na spor i metodičan način.

– Držite se propisane anti-kandida dijete. Izbjegavajte mlijeko, šećer, alkohol, gluten i kukuruz. Uzimajte biljne suplemente poput kurkume koja pomaže smanjenju upale i podiže otpornost imuniteta. Sok od đumbira sadrži antioksidanse i adaptogene koji će vam pomoći da smanjite upale i ublažite bolove.

– Pijte kolagen peptid koji će vam pomoći da obnovite i ojačate svoje tjelo. Kolagen –peptidi također pomažu u smanjenju ukočenosti i bolova koji se dovode u vezu sa multiplom sklerozom i drugim autoimunim bolestima.

– Osigurajte sebi dovoljno sna. Vježbajte, bez obzira radilo se o jogi, trčanju ili običnom šetanju, morate biti aktivni! – savjetuje Ann.

Liječenje autoimmune bolesti poput multiple skleroze se neće desiti preko noći. Ne postoji magična tableta, biljka ili hrana koja će vas u trenu preporoditi. Liječenje zahtijeva velike životne promjene i strogu disciplinu. Najvažniji faktor je vjera u sebe, vjera da možete izliječiti svoje tijelo, a zatim treba započeti sa programom koji za cilj ima smanjenje upale i infekcije.

– Uz strpljenje discipline, vrijeme i požrtvovanje, i vi možete izaći kao pobjednik. Uvjerena sam u to – zaključuje Ann.

 

Veza između kandide i autoimmune bolesti

Kandida vjerovatno spada u infekciju kojoj se u svijetu pridaje najmanje pažnje. Ista ova infekcija može dovesti do različitih simptoma, uključujući autoimuna stanja poput multiple skleroze. Najčešće dolazi do infekcije gljivicom kandida albicans koja napada kožu, nokte, te oralnu, vaginalnu, urinarnu i analnu sluznicu.

Do pretjeranog namnožavanja kandide utječe nekoliko faktora.

<195>Antibiotici

<195>Steroidi

<195>Hemoterapija/yra;enje

<195> Teški metali

<195> Stres

<195>Šećer

<195> Alkohol

Među najvećim uzročnicima širenja kandide ističe se šećer koji hrani gljivice tokom čitavog vašeg životnog vijeka. Šećer u kolačima, čokoladi, pici, tjestenini, pecivu, jogurtima, mlijeku, siru, vinu, pivu ili hljebu – osim gljivica, hrani i parazite, viruse i bakterije u vašem organizmu.

Blaži simptomi namnožavanja kandide mogu biti gasovi, nadustost, žgaravica, umor, višak kilograma, depresija, nervora, zatvor i proljev. A kao što se pokazalo u slučaju Ann Boroch, kandida može uzrokovati daleko opasnija oboljenja poput autoimunih bolesti (multipla skleroza), i kancera.